2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EMNP szerint elfogadhatatlan a sepsiszentgyörgyi Kós Károly líceum beolvasztása

2017. február 14. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Elfogadhatatlannak tartja az EMNP elnöksége, hogy Sepsiszentgyörgy városi tanácsa január 25-i ülésén megszavazta a Kós Károly Szakképző Líceum beolvasztását a Puskás Tivadar Szakközépiskolába, megszüntetve ezzel az előbbi intézmény önálló működését a következő tanévtől kezdődően. Az EMNP a határozat visszavonására szólítja fel az önkormányzatot.

"Érthetetlen, hogy milyen érdekek mentén döntött Sepsiszentgyörgy városvezetése a Kós Károly Szakképző Líceum felszámolásáról, miközben az intézmény beolvasztására nem volt törvényi kötelezettsége, a város gazdasági helyzete sem indokolta azt, valamint az iskolára eddig fordított összegek sem terhelték jelentősen az önkormányzatot. Ráadásul az intézmény azzal is bizonyította létjogosultságát, hogy 2015-ben a Külhoni Szakképzés Éve-program keretében a magyar kormány jelentős anyagi támogatását nyerte el" - írta közleményében a Johann Taierling, az EMNP alelnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége nevében is szignált közlemény szerint különösen aggasztó a sepsiszentgyörgyi önkormányzat döntése figyelembe véve, hogy jelenleg szinte lehetetlen új magyar tanintézményeket létrehozni, "az államhatalom azonban annál egyszerűbben szüntet meg magyar iskolákat".

"Meggyőződésünk, hogy az erdélyi magyarság megmaradásának egyik legfőbb bástyája a magyar iskolahálózat. Ennek megvédése egyértelmű cél kell legyen, s nem szabad – még csak hallgatólagosan sem – elfogadnunk annak önkéntes feladását. Az Erdélyi Magyar Néppárt szolidaritásáról biztosítja az iskolai tanulóit és tanári karát, s kijelentjük: támogatni fogunk minden olyan megmozdulást, mely a Kós Károly Szakképző Líceum önállóságáért szerveződik. Felkérjük továbbá Sepsiszentgyörgy városvezetését, hogy vonja vissza határozatát, és – konzultálva az érintettekkel – találjon megoldást az iskola megmaradására" - zárul a közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS