2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz új határátkelő nyílik a román-magyar határon

2017. február 14. 19:31, utolsó frissítés: 19:31

Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határszakaszon - közölte az MTI-vel a román külügyminisztérium sajtóosztálya.

Az MTI azt követően kereste meg kérdéseivel a román külügyi tárcát, hogy a Szatmár.ro portál és a Krónika napilap is a határrendészettől, illetve határ menti települések polgármestereitől az alkalmi határnyitások előkészületeiről értesült.

Amint a román külügyi tárca közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az európai unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között.

Szatmár megyében Károly­pusztán, Szárazbereken és Nagypeleskén fognak új határátkelők nyílni. Utóbbi két település Lázá­ri községhez tartozik, amelynek a polgármestere, Lengyel István a Krónikának elmondta, a máramarosszigeti területi határrendészeti hatóság csupán múlt héten tájékoztatta a polgármesteri hivatalt a döntésről, ez pedig teljesen felkészületlenül érte az önkormányzatot. A rendelet szerint ugyanis az érintett településeknek kell biztosítaniuk az infrastrukturális feltételeket. Az elöljárótól azt mondta, a község területén lévő két átkelőnél már két alkalommal is terepszemlét tartottak a határrendészet illetékeseivel, és az a döntés született, hogy a szárazberki határátkelőt szombaton, a nagypeleskeit pedig vasárnap tartják nyitva 10 és 18 óra között.

Oana Pîrcălab, a Szatmár Megyei Határrendészet szóvivője a Szatmár.ro-nak hétfőn úgy nyilatkozott, a külügyi tárca valószínűleg három hónapig figyelemmel követi majd a három átkelőhely forgalmát, és ennek függvényében dönthet arról, hogy indokolt-e az állandó átkelő kialakítása.

Bihar megyében Érsemjént, Biharfélegyházát és Vizesgyánt érinti a külügyminisztériumi határozat, ezeken az átkelőhelyeken is hetente egy alkalommal, szombatonként lehet majd egyik országból a másikba menni.

(mti, szatmar.ro kronika)(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS