2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgy 20 százalékkal emelné a színészek bérét, többre nincs keret

2017. február 15. 09:26, utolsó frissítés: 10:18

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal vezetősége azt állítja, hogy nincs anyagi fedezete arra, hogy életbe léptesse a 2017/2-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a színművészek fizetésének az 50 százalékos emelését írja elő, ehelyett legtöbb 20 százalékot tud ajánlani.

Sztakics Éva alpolgármester azt nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek, hogy a napokban találkozott a Tamási Áron és az Andrei Mureşanu színházak vezetőivel, ahol elmondta, hogy a helyi költségvetés nem bír meg ilyen mértékű fizetésemelést.

"Természetesen mi is egyetértünk a művészek fizetésének emelésével, de ez a rendelkezés meghaladja lehetőségeinket. Mi azt ajánlottuk, hogy 20 százalékkal bővítjük a fizetésalapot, a menedzserek pedig próbáljanak meg gazdálkodni belőle" - nyilatkozta Sztakics Éva.

Az alpolgármester tisztességesebbnek tartotta volna, ha az 50 százalékos fizetésemelés nem vonatkozik mindenkire, hanem lehetőséget adnak arra, hogy a teljesítmény alapján, vagy aszerint, hogy ki, hány előadásban játszik, differenciálni lehessen.

Anna Maria Popa, az Andrei Mureşanu színház menedzsere elégedetlen a kialakult helyzettel.

"Köszönjük a kormánynak ezt a nagyszerű rendeletet. Köszönjük, hogy egyáltalán nem vállalja fel ezt a fizetésemelést, és a balhét a polgármesteri hivatallal viteti el, barátságosan sugallva, hogy 'legyenek átszervezések', azaz rúgjunk ki annyi embert, hogy beleférjünk a büdzsébe. Minthogy ezt a rendeletet a hátsó felükkel gondolták ki, ez csak azokra lesz majd érvényes, akik alkalmazottak maradnak. Szégyellem magam helyettük" - írta Anna Maria Popa a közösségi médiában.

A kormány sürgősségi rendelete szerint a színházak és más előadásokat szervező közintézmények alkalmazottainak bruttó fizetését február elsejétől 50 százalékkal kell emelni a 2017. januári szinthez képest, függetlenül attól, hogy milyen besorolásba esnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS