2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea ítéletvégrehajtási kifogást emelt a referendum-perben

2017. február 15. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Ítéletvégrehajtási kifogást emelt Liviu Dragnea PSD-elnök abban a 2012-es, az akkori államfő leváltásáról kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós ügyben, amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tavaly a legfelsőbb bíróság.

A két hete benyújtott rendkívüli jogorvoslati kérelem elbírálását szerdán kezdte meg a bukaresti törvényszék. Dragnea arra hivatkozott keresetében, hogy tíz hónap elteltével sem kapta meg a jogerős ítélet indoklását, amelyet a végzés kimondásától számított 30 napon belül kellett volna kiadnia az ügyében eljáró legfelsőbb bíróságnak.

Keresete benyújtásakor a pártelnök úgy vélekedett: nincs is esély rá, hogy valaha szabályos indoklást kapjon, mert a dokumentumot az ítéletet kimondó öttagú bírói tanács valamennyi tagjának alá kellett volna írnia, ám a testület elnöke, Livia Stanciu, aki tavaly a legfelsőbb bíróság elnöki tisztségét is betöltötte, azóta nyugdíjba ment és Klaus Johannis államfő alkotmánybíróvá nevezte ki.

Nem sokkal azt követően, hogy Dragnea végrehajtási kifogást emelt az ítéletvégrehajtás ellen, a legfelső bíróság közzétette az ítélet indoklását, de abból nem derült ki, hogy kik írták alá. A médiában rendszeresen nyilatkozó Dragnea kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy megbánta-e bűnét, illetve arra is, hogy a jogorvoslati kérelmét úgy kell-e érteni, hogy nem ismeri el a jogerős ítéletet.

A szerdai tárgyaláson mind a politikus ügyvédje, mind az őt bíróság elé állító korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője halasztást kért, amíg az ügyet tárgyaló törvényszék megszerzi a legfelsőbb bíróságtól a Dragnea ügyében hozott ítélet indoklását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS