2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meg lehet javíttatni az autót, ha a biztosító nem végzi el időben a kárfelmérést

2017. február 16. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (RCA) rendelkező károsult megjavíttathatja gépkocsiját azelőtt, hogy a biztosító elvégezte volna a kárfelmérést, ha erre a törvény által meghatározott öt munkanapon belül nem kerül sor - írja a Független Autószervizek Egyesületének csütörtöki közleményében.

"Abban a jelenleg gyakran előforduló helyzetben, hogy a biztosító nem végzi el a kárfelmérést a törvény által megszabott, a bejelentéstől számított öt munkanapon belül, a károsult megjavíttathatja a gépkocsit a kárfelmérés előtt. Ebben az esetben azonban nem árt, ha egy szakértő rögzíti a kárt és felveszi a kárrendezéshez szükséges egyéb adatokat" - mutat rá a közlemény.

A biztosító akkor is köteles a kárfelvételre, ha nincs szerződéses viszonyban a szervizzel.

A károsult kárpótlásra jogosult abban az esetben is, ha megjavíttatta gépkocsiját, mielőtt a biztosító elvégezte volna a kárfelmérést, hogyha az iratokból kitűnnek a baleset bekövetkeztének körülményei, a baleset okai és a kár értéke.

Az RCA tulajdonos, a kárszakértő esetleges "kitartó ösztönzése" ellenére, a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) engedélyével rendelkező bármelyik szervizben megjavíttathatja járművét - szögezi le a közlemény.

Azok a biztosítottak, akik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat 2016. szeptember 19. után kötötték, jogosultak arra, hogy a javítás ideje alatt, a biztosító terhére, a kárt szenvedett gépkocsival azonos, vagy alacsonyabb kategóriájú gépkocsit béreljenek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS