2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolai egyenruha-viseléssel kapcsolatos visszaélésekre figyelmeztet a Tanulók Országos Tanácsa

2017. február 17. 14:25, utolsó frissítés: 14:25

Az iskolai egyenruha-viseléssel kapcsolatos "visszaélésekre" hívja fel a figyelmet a Tanulók Országos Tanácsa (CNE).

A testület közleményében rámutat, jelzéseket kaptak, miszerint több helyen nem engedik be a iskolába azokat a tanulókat, akik nem viselnek egyenruhát, és néhány középiskolában az is bevett gyakorlat, hogy büntetésként levonják a magaviseleti jegyet. A Tanulók Országos Tanácsa szerint Maros, Brassó, Szilágy, Bákó, Iaşi, Galaţi, Botoşani, Dolj, Tulcea, Vrancea és Giurgiu megyéből jeleztek hasonló problémákat.

A CNE hangsúlyozza, a hatályos rendelkezések értelmében a tanulók az ellenőrzőkönyv felmutatásával léphetnek be a tanintézménybe. A testület arra is kitér, hogy ez idáig nem készült felmérés, amely azt bizonyítaná, hogy az egyenruha-viseléssel javulna az iskolások biztonsága, márpedig sok helyen erre hivatkozva kötelezik az uniformist. "Ugyanígy téves a diszkrimináció megelőzésének szándékára hivatkozni, ehelyett inkább arról kellene gondoskodni, hogy a felmérések objektívek legyenek, illetve hogy az olyan tényezők, mint a társadalmi státusz vagy a család jövedelme, ne legyenek meghatározók az iskolai közösségben betöltött szerep szempontjából" - mutat rá még a közlemény.

A testület ugyanakkor felkéri a tanintézeteket, a helyi hatóságokat és az oktatási minisztériumot a jelzett problémák mielőbbi megoldására. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS