2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átment a képviselőház emberi jogi bizottságán az egészségügyben magyar nyelvhasználatot biztosító törvénytervezet

2017. február 17. 15:43, utolsó frissítés: 15:45

Pozitív véleményezést kapott a képviselőház emberjogi bizottságában szerdán egy olyan RMDSZ-es kezdeményezés, ami a magyar nyelv használatával kapcsolatos az egészségügyben és a szociális intézményekben – számolt be sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő.

Két törvény, az egészségügyi, valamint a szociális ellátási törvény módosításáról van szó, amelyek előírnák azt, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 20%-ot, vagy pedig a magyar nyelvet beszélők száma túllépi az 5000 főt, ott biztosítani kell a magyar nyelvet beszélő személyzetet az egészségügyi és szociális intézményekben - idézi az RMDSZ közleménye.

A képviselő tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat készíti elő, annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság anyanyelvhasználata valóban garantált és biztosított legyen.

„Hamarosan elkezdjük a munkát a szimbólumhasználattal kapcsolatosan is, amely számomra kiemelten fontos tervezet. Lényeges, hogy a székely zászló kérdését végre egyértelműen rendezni lehessen, és közösségünk szabadon használhassa nemzeti szimbólumait” — mondta Benkő Erika. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS