2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biciklisek tiltakoztak Kolozsváron

2017. február 18. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Mintegy 30 kerékpárosból álló sor vonult végig Kolozsvár lakónegyedein szombat délelőtt, így fejezve ki tiltakozását az ellen, hogy a város vezetősége nem tett eleget a biciklis közlekedés megkönnyítésére vonatkozó ígéreteinek.

Radu Mititean, a Napoca kerékpáros klub ügyvezető igazgatója az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az ország minden városában hasonlóan viszonyulnak a hatóságok a kerékpáros közlekedéshez.

"Kolozsvár, és sajnos a legtöbb romániai város vezetősége hóbortnak tekinti a biciklizést, és még akkor is, ha az utóbbi időben már nem mondják ki, hogy nem akarnak kerékpárokat látni a városukban, gyakorlatilag vagy semmi konkrét lépést nem tesznek, vagy bicikliútnak nevezett kontármunkát végeznek, amely sokszor több rosszat eredményez, mint jót, mind a kerékpárosok, mind a városi közlekedés szempontjából" - mondta Radu Mititean.

A tiltakozás szervezői arra szeretnék felhívni a város elöljáróinak, valamint lakosságának figyelmét, hogy a biciklizés a közlekedés egy kézenfekvő és hasznos alternatívája. A tiltakozó kerékpárosok úgy vélik, a városvezetők továbbra is a személygépkocsival közlekedőknek kedveznek, ezt bizonyítja az is, hogy kiszélesítették az úttesteket, a gyalogos és kerékpáros közlekedés rovására.

Oana Buzatu, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője januárban úgy nyilatkozott, hogy 2016-tól 12.000 személy használja a város kerékpármegosztó ('bike sharing') rendszerét, és Kolozsváron jelenleg sokkal többen közlekednek biciklin, mint két-három évvel ezelőtt. Kifejtette: a városi közlekedési tervben fontos helyet foglal el a kerékpármegosztó rendszer. Hozzátette ugyanakkor, hogy télen, december és március között szünetel a város kerékpármegosztó rendszere, a felhasználók biztonsága érdekében.

A tiltakozó biciklisek azonban közös közleményükben azon véleményüknek adnak hangot, hogy nem volt indokolt a kerékpármegosztó rendszer (ClujBike) teljes leállítása, a város által felvállalt, kerékpáros közlekedést elősegítő projekt pedig a közlemény aláírói szerint nem zárult sikerrel, hanem ellenkezőleg: kudarcba fulladt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS