2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tariceanunak és Basescunak sem tetszik, hogy szavazniuk kell a már hatályon kívül helyezett 13-as rendeletről

2017. február 20. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Călin Popescu-Tăriceanu, a felsőház elnöke hétfőn a 13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos vitán úgy fogalmazott, hogy az 'egész parlament abba a kellemetlen helyzetbe került', hogy visszautasít egy olyan jogszabályt, amelyet már hatályon kívül helyezett a 2017/14-es kormányrendelet.

'Egy világpremier előtt állunk: a szenátus visszautasít egy olyan kormányrendeletet, amely már hatályon kívül van, tehát semmilyen jogi következménye nincs. Ez, számomra, érthetetlen. Mindez azért, mert elsősorban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és kisebb mértékben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői nagy port kavartak itt akörül, hogy miután a rendeletet eltörölték, még nekünk is el kell a parlamentben utasítanunk. (...) Ez meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozza az egész parlamentet, ami a dolog kínos voltán túl, jövőbeni jogi következményekkel járhat' - nyilatkozta a szenátus szószékéről Călin Popescu-Tăriceanu.

Hozzátette: nem fog szavazni ebben az ügyben és arra bíztatta kollégáit a Demokraták és Liberálisok Szövetségéből (ALDE), hogy legjobb belátásuk szerint járjanak el.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt mondta hétfőn a 13-as sürgősségi kormányrendelet visszautasításának vitáján, hogy nem hallott még olyanról, hogy hatályon kívül helyezzenek egy már hatályon kívül helyezett törvényt, és ez egy precedenst teremt.

'Mi, most, először, egy eredeti dolgot műveltünk. Voltam két mandátumot képviselő, most szenátor vagyok, de nem hallottam még olyanról, hogy hatályon kívül helyezzenek egy már hatályon kívül helyezett törvényt. (...) Ennek túl azon, hogy ilyen alacsonyra nyomja ezt az intézményt, hogy hatályon kívül helyez már hatályon kívül helyezett törvényeket, jogi következményei lehetnek, amelyeket egyes elítéltek kihasználhatnak a jövőben'.

Băsescu emlékeztetett: ő korábban is nyilvánosan bírálta a Grindeanu-kabinetet, amiért kiadták a 13-a kormányrendeletet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS