2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-s alapokból javítaná a kormány a börtönök állapotát

2017. február 21. 09:36, utolsó frissítés: 09:36

Európai uniós alapokat tervez lehívni a kormány a börtönállapotok javítására - erről egy hétfő esti televíziós műsorban beszélt Sorin Grindeanu miniszterelnök, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság (EB) felajánlotta ezt a lehetőséget a Dacian Cioloş vezette szakértői kabinetnek is, ez azonban nem kívánt élni vele.

A kormányfő azt mondta, az EB első alelnökével, Frans Timmermansszal folytatott múlt heti beszélgetése során kiderült, utóbbi jól ismeri a romániai büntetés-végrehajtási intézetek helyzetét, el is látogatott néhány börtönbe. Grindeanu azt állítja, Timmermans felajánlotta a Cioloş-kormánynak is az uniós alapok lehívásának lehetőségét, ők azonban azt mondták, nincs szükség rá.

"Nekünk szükségünk van ezekre az alapokra, és ezen a héten hivatalos igénylést küldünk Brüsszelbe a börtönök felújítására és általában az ezekben uralkodó állapotok javítására fordítandó uniós alapok lehívására vonatkozóan. Ez egy olyan lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el" - fogalmazott Grindeanu az Antena3 televízió műsorában.

A kormányfő hozzátette, a büntetés-végrehajtási intézetek felújítása csak részben oldja meg azokat a problémákat, amelyek miatt több ízben is elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága. A börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére alternatív intézkedések bevezetésére van szükség. "Az elektronikus karkötős rendszert nem mi találtuk fel - ez például jó megoldás lenne azok esetében, akik kisebb bűncselekményeket követtek el. Ugyanakkor újra kell kezdeni a tárgyalásokat a közkegyelmi törvényről, amelynek tervezetét elküldtük a parlamentbe" - tette hozzá Grindeanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS