2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta nekiment a kormánynak és Dragneának

2017. február 21. 11:46, utolsó frissítés: 12:14

Victor Ponta volt kormányfő a kormánykoalíció vezetőit és Sorin Grindeanu miniszterelnököt bírálta egy hétfő esti tévéinterjúban a büntetőjogot módosító, nagyszabású tüntetéssorozatot kiváltó sürgősségi kormányrendelet elfogadása miatt.

A PSD közismert politikusai közül Ponta az első, aki nyíltan Liviu Dragnea pártelnököt és koalíciós szövetségesét, Calin Popescu Tariceanut, az ALDE vezetőjét hibáztatja amiatt, hogy "egy korrekt elképzelés végül katasztrófához vezetett".

A PSD volt elnöke úgy vélekedett: a koalíciós vezetők és Grindeanu elsősorban azzal hibáztak, hogy nem vállalták fel a büntetőjog - egyébként szerinte is szükséges - módosítását, hanem úgy állították be, mintha nem is tudtak volna az azóta menesztett Florin Iordache igazságügyi miniszter terveiről. "Ezt senki sem hiszi el. Én sem" - szögezte le Ponta.

Másfelől a hivatali visszaélés meghatározását módosító sürgősségi rendelet tartalmát is érthetetlennek nevezte, amely szerinte nem oldotta volna meg a Btk. alkotmányossági problémáit, ugyanakkor hatályba lépésének tíznapos halasztásával maga a jogszabály szövege kérdőjelezte meg, hogy mi szükség volt a kormány sürgősségi beavatkozására a rendes parlamenti eljárás helyett.

Ponta arra a következtetésre jutott, hogy ezek után a "jelenlegi kormánynak aligha van már esélye arra, hogy bármiről is meggyőzze az embereket". Megjegyezte: ő már nem tagja a párt vezetésének, nem kérték ki véleményét, de "nem mindegy" számára, mi történik a PSD-vel.

A Hotnews.ro hírportál kedden arról számolt be, hogy Ponta találkozóra hívta Brassóba egykori kormánya volt minisztereit: a lap ezt is azzal hozta összefüggésbe, hogy rendkívül "hűvös" Ponta kapcsolata utódjával, a pártot lemondása óta vezető Liviu Dragneával, és most már a jelenlegi pártelnök és a miniszterelnök között is "törésvonalak" alakultak ki.

Dragnea szerdára hívta össze a PSD végrehajtó bizottságát, ahol egyebek mellett a pártvezetés döntéseit korábban megkérdőjelező Mihai Chirica iasi-i polgármester elleni esetleges szankciókról készülnek dönteni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS