2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még lehet jelentkezni az Európai Önkéntes Szolgálat partnerszervezeteihez

2017. február 21. 15:14, utolsó frissítés: 15:14

Az Európai Unió egyik hozadéka az Erasmus+ program részeként futó EVS program, avagy az Európai Önkéntes Szolgálat. Ez segít az utazni, önmagukat megismerni, fejleszteni és világot megváltani kívánó fiataloknak, hogy lehetőségük nyíljon bekapcsolódni egy aktív közösség életébe, hogy a kinézett szervezettel dolgozzon egy helyi ügyön, ami számára is fontos.

Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service, EVS) segítségével a fiatalok külföldre utazhatnak, hogy ott önkéntesmunka-projektekben vegyenek részt.

Az EVS önkéntesei elkötelezik magukat annak a külföldi szervezetnek a tevékenysége mellett, amelynél önkéntes munkát végeznek. Sok területen szerveződnek önkéntesmunka-projektek – így például az ifjúsági munka, a kultúra, a szociális gondozás, illetve a környezetvédelem terén –, és az önkéntes munka tevékenységek széles körét magában foglalja. Az önkéntesek teljes munkaidőben dolgoznak, és munkájukért nem kapnak fizetést, „csupán” szállást, étkezési és utazási támogatást és zsebpénzt. Ha még ez sem elég, mindenkinek jár biztosítás, mentor, szakmai támogatás és a hétvégi szabadnapok is.

Az önkéntes tevékenység során elért eredmények és elsajátított ismeretek európai szintű elismerését szolgálja a Youthpass tanúsítvány.

Az európai önkéntes szolgálathoz jelentkező érdeklődőknek érdemes áttekinteniük az információs csomagot, mely tájékoztatja őket arról, mire számíthatnak az önkéntes munka során, továbbá információkkal szolgál a Youthpass tanúsítványról és a biztosításról.

Mit csinál egy EVS önkéntes?

Bátor idegenként megérkezik egy ismeretlen helyre, ismeretlen emberek közösségébe, ahol kapcsolódva a helyiekhez egyre több mindent tud meg az örömeikről, problémáikról, szokásaikról, ez alatt magából egyre többet mutatva, hogy idővel együtt dolgozzanak fontos társadalmi ügyeken.

Ki lehet EVS önkéntes?

Olyan 18-30 év közötti fiatal, aki kész idejét és energiáját egy távoli közösségnek ajánlva dolgozni kicsit a világon és önmagán.

Felvidéken is várja a TANDEM n.o. szervezete az erdélyi és partiumi önkéntesek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának be a kisebbségi ügyekkel, nem formális oktatással, szervezetfejlesztéssel és kutatással foglalkozni vágyókat. Ha többet szeretnél tudni a szervezetről, látogass el weboldalukra.

Ha te is világutazónak tartod magad, és szeretsz belevágni új dolgokba, egyelőre nem tudod, mihez is kezdj tanulmányaid után, közben, esetleg előtt, ezt a programot neked találták ki!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS