2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petíció indult a transznisztriai deportálások utolsó túlélőinek kárpótlásáért

2017. február 21. 18:51, utolsó frissítés: 18:57

Már közel 500-an írták alá azt a petíciót, amelyben Lia-Olguţa Vasilescu munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztert arra kérik, az általa vezetett tárca haladéktalanul szüntesse be azt a gyakorlatot, amely megakadályozza a transznisztriai deportálások utolsó túlélőinek kárpótlását, azaz hogy a 2000/189. törvény értelmében részesülhessenek egy havi mintegy 400 lejes juttatásban, ingyenes egészségügyi ellátásban, valamint sírhelyben.Ezeket a minimális juttatásokat, amelyek megilletik a túlélőket, a nyugdíjpénztárak szelektíven ítélik meg a kérelmezőknek, illetve olyan feltételeket támasztanak előttük, amelyek teljesíthetetlenek és ellentmondásosak (például olyan aktákat kérnek, amelyek még nem kerültek elő az archívumok feldolgozása során, vagy feltételül támasztják, hogy a deportálások időpontjában a tíz évet betöltött személy lehet csak hiteles tanú, miközben az életben maradt túlélők mindegyike 1942-ben még gyerek volt).

A Romániai Holokausztot Tanulmányozó Bizottság zárójelentésben Románia elismeri felelősségét a holokausztban, illetve azt is, hogy a romák deportálása Transznisztriába a román állam szervezésében történt, így felelős a túlélőkért. A petíció aláírói ezért nyomatékosan kérik a mnisztlriumot, rendelje el a törvény helyes alkalmazását és ezeknek a minimális jutattásoknak a biztosítását a transznisztriai holokauszt túlélői számára.

A túlélők közül már csupán néhány tucatnyian vannak életben. 2000 óta jogosultak lennének a szóban forgó, alacsony nyugdíjra. Minden hónap késlekedéssel és megalázó kekeckedéssel csökken a számuk, hiszen többségük 85 éven felüli. A román hatóságok közömbössége és rosszakarata életük utolsó napjáig áldozatokat csinál ezekből az emberekből - áll a petícióban. Etnikai hovatartozástól függetlenül igazságot akarunk a transznisztriai deportálások áldozatainak, amíg nem késő - zárul a petíció szövege. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS