2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1270 személy, köztük 3 miniszter ellen emelt vádat a DNA tavaly

2017. február 23. 13:05, utolsó frissítés: 13:08

A 2016-os statisztikai adatok azt mutatják, hogy nőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységének hatékonysága; az elmúlt évben 1270 személy ellen emelt vádat a DNA, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen - nyilatkozta csütörtökön Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Kövesi hangsúlyozta, a korrupciós tettek miatt bíróság elé állított személyek között volt három miniszter, hat szenátor, 11 képviselő, több mint 40 polgármester, 16 bíró és több mint 20 államivállalat-igazgató.

Az 1270 vádemelés több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezek által több mint 260 millió eurós kár keletkezett - sorolta az adatokat a főügyész.

Kövesi szerint a DNA által kivizsgált 870 ügyben született jogerős ítélet tavaly, többek között egy európai parlamenti képviselő, hét parlamenti képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyeitanács-elnök és 28 polgármester ügyében.

A főügyész elmondta, 2016-ban 667 millió euró értékben zárolt javakat a DNA, ez az összeg 72%-kal nagyobb a 2015-ben jegyzettnél.

2016-ban a jogerős bírósági ítéletek alapján 226 millió euró értékben szereztek vissza vagy koboztak el bűncselekményekből származó javakat "Ezeknek az összegeknek az államkasszába kell jutniuk" - hangsúlyozta a DNA vezetője.

Kövesi arról is beszélt, hogy az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen.

"Sokan nyilatkozzák Romániában, hogy támogatják a korrupció elleni küzdelmet. De láthattuk mindannyian, hogy mennyire fontos a stabil törvénykezés. Hogy milyen rövid idő alatt semmissé lehet tenni nem csak a DNA, hanem a teljes igazságszolgáltatási rendszer törekvéseit és munkáját" - mondta a főügyész a DNA 2016-os tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából.

Kövesi hangsúlyozta, a DNA tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló nem csak a meghívottaknak, hanem az állampolgároknak is szól.

"Emlékeztetném önöket arra, amit egy évvel ezelőtt mondtam. 'Ebben a küzdelemben a legfontosabb szövetségeseink Románia állampolgárai. Nélkülük nem tudnánk teljesíteni feladatunkat. Emberek ezrei tisztességre és tiszteletre épülő társadalmat szeretnének'. Fontos tudatosítani, mekkora veszély rejlik a korrupcióban. Ahhoz, hogy kevésbé korrupt legyen az ország, mindannyian, akik ebben a teremben ülünk, ugyanazt kell hogy akarjuk" - fogalmazott a korrupcióellenes főügyész. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS