2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: módosítani kell a Btk.-t, de csak átláthatóan lehet

2017. február 23. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

A büntetőjog több ponton is módosításra szorul, ezt azonban csak átlátható döntésekkel lehet véghezvinni - nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő.

"Több ponton is hiányos a törvénykezés. Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy módosításra szorul, a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításával, illetve a közkegyelmi törvénnyel kapcsolatos intézkedések azonban alapos vitát és átlátható döntéshozatalt feltételeznek. 2017-ben ezeket a tényezőket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - fogalmazott az elnök az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 2016-os tevékenységi mérlegének bemutatóján.

Johannis ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a DNA és a többi igazságszolgáltatási intézmény is aktív szerepet vállalhat majd a törvénykezés módosításában.

Az államfő arról is beszélt, hogy a DNA-nak fontos szerepe van a korrupció leküzdésében és a törvények betartásában.

"Románia olyan helyzetben van, amikor elindulhatna az erős demokrácia felé vezető úton, amelyben a jogállam mechanizmusai politikailag függetlenek. Egyensúlyra és nagyon nagy bölcsességre van szükség mindenki részéről ahhoz, hogy ne vesszen kárba, amit eddig elértünk. Ami a legfontosabb, hogy Románia erős, a polgárok védelmét felvállaló állammá akarjon fejlődni. A DNA-nak kulcsfontosságú szerepe van a korrupció leküzdésében és a törvények betartásában. Tavalyi tevékenységükkel bebizonyították, hogy a kitűzött célokból kézzelfogható valóság lehet" - fogalmazott az államelnök.

Johannis szerint a jogállamiság megerősítésére irányuló törekvések feltétel nélküli támogatását élvezik.

"Partner leszek ebben, a jogállamiság megerősítését célzó törekvések élvezni fogják feltétel nélküli támogatásomat, ugyanis meg vagyok győződve arról, hogy ettől függ Románia valódi fejlődése" - hangsúlyozta Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS