2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Röghöz kötné az állami helyen tanulókat a Román Tudományos Akadémia

2017. február 23. 13:52, utolsó frissítés: 13:55

Az egyetem elvégzése után a fiataloknak legalább annyi időt kellene dolgozniuk az országban, amennyit államilag támogatott helyen tanultak - javasolta a Román Tudományos Akadémia. Az akadémia szerint ez egyfajta megoldás lehetne a végzősök tömeges elvándorlására. Azoknak, akik külföldre mennének, vissza kellene fizetniük a tandíjat.

Az akadémia ezt egy 20 évre szóló stratégia részeként javasolta, példaként pedig a fiatal orvosok tömeges kivándorlását hozták fel: 2007 és 2015 között több mint 36 ezer orvos, fogorvos és gyógyszerész hagyta el az országot.

A Diákszervezetek Országos Egyesületének elnöke, Vlad Cherecheş a Mediafaxnak azt mondta, totalitárius intézkedésnek tartják ezt, és nem értenek egyet. A végzősöknek joguk van bárhol Európában elhelyezkedni, mindenki azt választhat, amit csak akar - mondta.

A "röghöz kötésnek" is nevezett intézkedést néhány éve Magyarország is bevezette. A hallgatói nyilatkozatban alá kell írni, hogy a diák vállalja: a képzési idő legfeljebb másfélszerese alatt megszerzi a diplomát, és ezt követően 20 éven belül az államin töltött időnek megfelelő ideig otthon vállal munkát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS