2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: ne lehessen azzal vádolni a DNA-t, hogy politikai csatározásokba avatkozik bele

2017. február 23. 15:36, utolsó frissítés: 15:36

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta csütörtökön, hogy fontos, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) erős intézmény legyen, és ne lehessen azzal vádolni, hogy politikai csatározásokba avatkozik bele.

"A DNA-ról nehéz tárgyilagosan nyilatkozni, főleg azok után az információk után, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot egy Prahova megyei ügyésszel kapcsolatban. Persze, nem akarok általánosítani, mert meg vagyok arról győződve, hogy az ügyészek legnagyobb része becsületes, korrekt ember, viszont amikor látod, hogy ilyen emberek is ott vannak a rendszerben, akkor nehéz tárgyilagos maradni. (...). Nagyon fontos, hogy létezzen egy ilyen jellegű erős intézmény, de legalább ennyire fontos, hogy ezt semmilyen körülmények között ne lehessen azzal vádolni, hogy politikai csatározásokba avatkozik bele, de jelenleg nem ez a helyzet" - nyilatkozta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor.

Mircea Negulescu nemrég az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél folytatott tevékenysége beszüntetését kérte. Utólag, miután egy neki tulajdonított hangfelvétel nyilvánosságra került, eljárást indítottak ellene. Mircea Negulescu kilépését kérte az igazságszolgáltatás rendszeréből, a kérést február 28-án tárgyalja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

Negulescu foglakozott többek között a Ponta-Ghiţă-Blair üggyel, vagy a 35 millió eurós adócsalással a Lukoil-ügyben.

Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze által bemutatott éves tevékenységi jelentésben az áll, hogy javult az intézmény tevékenysége, amennyiben 2016-ban 1.270 személy ellen emeltek vádat, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen. Rámutatott, hogy az 1.270 vádemelés több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezekben az ügyekben több mint 260 millió eurós kár keletkezett.

Kövesi szerint, azok az ügyészek, akik megszegték a törvényt, vagy átlépték az etikai szabályokat, bíróság elé kerültek, vagy elhagyták a rendszert. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS