2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: vannak bőven hamis vádakat gyártó DNA-s ügyészek

2017. február 24. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Akármit is mond Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze, vannak bőven olyan ügyészek, akik hamis bűnügyeket gyártanak – jelentette ki csütörtök este Traian Băsescu volt államfő.

„Bárhogyan is tagadja Kövesi, számos lehetőség van hamis bűnügyet gyártani, és ezt jól bizonyítja Negulescu ügyésznek az esete“ – nyilatkozta Băsescu a Romania TV-ben.

A volt államfő több ügyészt is felsorolt, akik bűnügyeket hamisíthatnak. „Nagy arcátlanság, hogy ilyeneket mondjál, amikor a Negulescu esetét az egész ország ismeri. De én még mondok bűnügyeket hamisító ügyészeket: Roşu ügyészasszony a DNA-tól, vagy Sutima ügyészasszony és Petrescu ügyészasszony a főügyészségtől. Semmi fenntartásom nincs azzal, hogy kijelentsem, több Negulescu-féle van a rendszerben“ – tette hozzá Băsescu.

Băsescu szerint Kövesinek meg kell értenie, hogy „hibás álláspont a DNA-nál és az ügyészségen lévő szenny további takargatása“.

Mircea Negulescu nemrég az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél folytatott tevékenysége beszüntetését kérte. Utólag, miután egy neki tulajdonított hangfelvétel nyilvánosságra került, eljárást indítottak ellene. Mircea Negulescu kilépését kérte az igazságszolgáltatás rendszeréből, a kérést február 28-án tárgyalja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM).

Mircea Negulescu foglakozott többek között a Ponta-Ghiţă-Blair üggyel, vagy a 35 millió eurós adócsalással a Lukoil-ügyben.

„Én vállalom, hogy meg akartam erősíteni az erőszakszervezeteket. Gyerekes lenne azt mondanom, hogy nem akartam. Nem váltottam le időben az embereket. Kövesinek elég lett volna két mandátum a főügyészségen, és hat év után le kellett volna váltanom Coldeát is. Túl fiatalok voltak, és a hatalom, a hataloméhség eltorzította őket“ – mondta Băsescu.

Emlékeztetett: a DNA kiértékelőjén egyetlen ügyész sem beszélt az alapvető emberi jogokról. Arra számított, mondta, hogy a kiértékelőn az ügyészek kiállnak amellett, hogy a Btk.-t összhangba kell hozni az alkotmánnyal, amellyel több mint 50 pontban ütközik.

Egy ügyész nem hamisít bűnügyeket, nincs titkos megbízása, és nem vesz részt a politikai játszmákban – nyilatkozta csütörtökön Laura Codruţa Kövesi, a DNA évértékelőjén. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS