2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: világos üzenetet közvetít az alkotmánybíróság a CSM-nek a hatalmi ágak szétválasztásáról

2017. február 25. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

A 2017/13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos döntés indoklásában az alkotmánybíróság azt az üzenetet közvetíti a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), hogy tartsa tiszteletben az államhatalmi ágak szétválasztásának elvét - véli Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint a taláros testület indoklása a 13-as kormányrendelet kapcsán hozott döntésről amellett, hogy "csapást mér" a CSM vezetőségére, egyfajta "emlékeztető" is. "Világos üzenetet közvetít az alkotmánybíróság a CSM-nek: tartsa tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A felsőház elnökeként ezt én is számtalanszor elmondtam már, amikor a CSM durván beleavatkozott a parlament tevékenységébe. (...) Nemrég változott a CSM összetétele, remélem, az új tagok felhívják majd a figyelmet az intézmény túlkapásaira" - írja pénteki Facebook-bejegyzésében Tăriceanu.

A felsőház elnöke úgy véli, az erőszakszervezetek "mintegy állam az államban próbálnak működni, ők akarják megszabni az ország gazdasági, társadalmi, befektetési, sőt külpolitikáját is".

"Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség lassan azért is kivizsgálást indít a miniszterek ellen, mert azok emelik a minimálbért, vagy szigorítanak a multinacionális vállalatokkal szemben alkalmazott adópolitikán. Efelé tartunk már, Johannis elnök hathatós támogatásával" - tette hozzá Tăriceanu.

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács által benyújtott kifogással kapcsolatban február 8-án hozott döntésében az alkotmánybíróság kimondta: nem áll fenn alkotmányos jellegű jogi konfliktus sem a kormány és az igazságszolgáltatás, sem a kormány és a törvényhozás között a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet miatt. A taláros testület utólag közzétette honlapján a döntés indoklását. Eszerint a büntetőjogot módosító, 2017/13-as kormányrendelet elfogadásával a kormány nem akadályozta meg a CSM-t alkotmányos hatáskörének gyakorlásában, saját hatáskörén belül, az alkotmány 115. cikkelye által előírtak alapján járt el. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS