2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DNA: bizonyíték megsemmisítése és más gyanú miatt vizsgálható a 13-as sürgősségi kormányrendelet

2017. február 27. 11:37, utolsó frissítés: 11:38

Elhárítja az illetékességet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a 13-as rendelettel kapcsolatos ügyben, és a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalja a nyomozás folytatását. A vádhatóság szerint a vizsgálatok nem igazolták korrupciós bűncselekmények gyanúját, ezért a DNA lezárja az ügyet, felmerült azonban más jellegű bűncselekmények elkövetésének gyanúja, amelyek kivizsgálása a legfőbb ügyészség illetékességébe tartozik.

Az Agerpres hírügynökségnek küldött közlemény értelmében a DNA ügyészei elrendelték az általuk indított nyomozás lezárását, mivel a vizsgálat nem igazolta a gyanút, miszerint egy párt vezető tisztségviselői befolyásukat és tekintélyüket latba vetve fogadtatták el január 31-én este a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló 13-as sürgősségi kormányrendeletet, hogy illetéktelen haszonra tegyenek szert bűnvádi eljárás alatt álló vagy elítélt személyek érdekeinek pártolásával. A közlemény megállapítja, hogy a tanúk kihallgatása és a lefoglalt dokumentumok áttanulmányozása nyomán nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek korrupciós bűncselekmények gyanújára utalnának.

A vádhatóság ugyanakkor közli, hogy a bűnügyi nyomozás alatt felmerült más bűncselekmények gyanúja, például bűnpártolás vagy a kormány vagy egy minisztérium tevékenységével kapcsolatos adatok rosszhiszemű közlése a parlamenttel vagy az államfővel az államérdeket sértő tettek leplezése érdekében, okiratok és bizonyítékok elrejtése vagy megsemmisítése, hamis okirat kiállítása.

Mivel ezeknek a feltételezett bűncselekményeknek a kivizsgálása nem tartozik a DNA hatáskörébe, utóbbi elrendeli az ügy szétválasztását és a legfőbb ügyészség hatáskörébe való utalását - mutat még rá a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS