2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A védelmi miniszter szerint az idei költségvetésből korszerűsíthetik a hadsereget

2017. február 28. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

Románia képes megbirkózni a régiót érintő sokrétű biztonsági fenyegetésekkel, az országnak kötelessége egy hatékony, a regionális viszonyokhoz alkalmazható katonai rendszer fenntartása - nyilatkozta Gabriel Leş védelmi miniszter kedden, a tárca éves kiértékelőjén.

A miniszter elmondta: a hazai össztermék 2%-át kitevő költségvetésnek köszönhetően korszerűsíthetik az ország hadseregét.

"Kötelességünk egy hatékony, a regionális biztonsági környezethez alkalmazkodó katonai rendszer fenntartása. Ez az új felépítésű védelem felkészült humán erőforrást, megfelelő munkakörülményeket és modern felszereltséget feltételez, amely által a katonaság a társadalomtól is elvárt szinten tudja teljesíteni küldetéseit" - mondta a miniszter.

A védelmi tárca vezetője elmondta, a minisztérium elsődleges célja az volt, hogy fejlesszék a hadsereget, ez azonban főként a számukra jóváhagyott költségvetéstől függött.

A miniszter arról is beszélt, hogy szerinte a demográfiai mutatók, a fiatalok motivációs és készségbeli változásai és a civil szakmák képezte konkurencia egyaránt negatívan befolyásolja a toborzás menetét. A humán erőforrások hadsereghez való vonzásának fontos stratégiai jelentősége van úgy az újszerű biztonsági kihívásoknak való megfelelés, mint a védelemre való területi és lakossági felkészülés szempontjából - vélte Leş.

2017-ben is fontos célkitűzést jelent a hadsereg cselekvőkészségének növelése, ezért a bevethető egységek és a parancsnoki struktúrák, illetve katonák és a parancsnoki funkciók száma közti arányok optimizálására van szükség. Ugyanakkor a NATO-tagországok hadseregeinek mintájára egyensúlyba kell hozni a felszerelésre, illetve a hadsereg kötelékében dolgozók javadalmazására és ellátására fordítandó költségeket, mondta még a védelmi miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS