2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: Szekus módszerekkel próbálja megfélemlíteni a szülőket a DNA

2017. március 02. 17:43, utolsó frissítés: 19:18

Az egykori román kommunista titkosrendőrség, a Securitate módszereivel próbálják megfélemlíteni a magyar közösséget, próbára tenni tűrőképességét - állapította meg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke csütörtökön a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos ügyészségi eljárást kommentálva.

"A Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ellehetetlenítése próbára teszi a magyar emberek tűrőképességét, és annak a példája, hogyan lehet ügyészségi eszközökkel a megszűnés felé tolni egy magyar intézményt. Meggyőződésem: újabb, ehhez hasonló esetek következnek, ha elfogadjuk azt, hogy ilyen eszközözökkel ellehetetleníthetnek egy iskolát - mondta Kelemen Hunor.

Mint kiemelte, a múlt héten tájékoztatta az iskola helyzetével kapcsolatosan az államelnöki hivatalt, az elmúlt időszakban pedig az államelnökkel személyesen is ismertette az esetet – az államelnök tehát tudja, mi a helyzet Marosvásárhelyen. „Azért fordultunk ismét hozzá, mert úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor a helyi lehetőségek eszköztárát kimerítettük, azokhoz a fórumokhoz, intézményekhez kell fordulni, ahol lehetséges a megoldás. Tájékoztatómban kitértem arra is, hogy a múlt héten történtek egy jogállamban elfogadhatatlanok, megkérdőjelezik azt, amit 27 esztendeje a többségi társadalommal közösen építeni szeretnénk ebben az országban” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az államelnöki hivatalnak címzett dokumentumban az RMDSZ elnöke arra a megállapodásra is hivatkozott, amelyet az összes romániai, hivatalosan elismert egyház külön-külön is aláírt a kormányzattal: a római katolikus egyház 2015. május 11-én írta alá a minisztériummal azt a protokollumot, amelynek 11. cikkelye kimondja: teológiai, egyházi iskoláknál a beiskolázási számokat illetően az államnak konzultálni kell az egyházi hatóságokkal – ami ez esetben nem történt meg.

Kelemen Hunor úgy véli, nem lehet elfogadni azt, hogy szülőket hívnak be tanúkét, az ügyészség pedig olyan eszközöket használ, amilyeneket a Securitate idejében: megfélemlít, arról érdeklődik, hogy milyen felekezetű a család és a gyermek, meg akarja tiltani a szülőknek, hogy a nyilvánosság előtt ne beszéljenek arról, ami a kihallgatáson történt – mintha nemzetbiztonsági témák lennének napirenden –, félelmet kelt a közösségben. „Diszkriminációt kiálthatnánk azon nyomban” – tette hozzá.

„Itt nem létezik egy végleges és visszavonhatatlan bírói ítélet, amely kimondaná, hogy az iskolát törvénytelenül hozták létre. Ezért is felháborító, hogy a megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa abban az átiratban, amelyet az iskolának küldött, egyenesen a korrupcióellenes ügyészség által végzett kivizsgálásra hivatkozik: az iskola nem fogadhat beiratkozókat a cikluskezdő osztályokba. Továbbá a hatalommal való visszaélés minden fogalmát kimeríti az, amit az ügyész tett az elmúlt napokban” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, aki a tegnap a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz is fordult, arra kérve az elnököt: vizsgálja ki azt, amit az ügyész tett, hiszen úgy véli, ez sérti a jogállamiságot, a törvényeket, ez hatalommal való visszaélés, ami elfogadhatatlan. „A Legfelsőbb Bírói Tanács lehet az, aki kimondja, megerősíti azt a jogelvet, hogy egy intézményről a bíró dönt, nem az ügyész” – részletezte Kelemen Hunor.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség első pillanattól kezdve az iskola létrehozása mellett állt, végigkövette és támogatta annak működését: most is jogi tanácsadással segít mindamellett, hogy minden törvényes eszközt kihasznál annak érdekében, hogy azt ne lehetetlenítsék el. Örvendetesnek nevezte, hogy minden erőszakos kezdeményezés, módszer ellenére az tapasztalható, hogy a szülők továbbra is bíznak az iskolában.

A sajtótájékoztatón kiemelte azt is, hogy az RMDSZ a Nunciatúrát, a vatikáni nagykövetet is tájékoztatta, de az európai uniós nagyköveteknek is beszámolt a történtekről – az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét a jövő héten pedig újra tájékoztatja.

Van még egy kevés idő – nem sok – arra, hogy a hatóságok tiszta vizet öntsenek a pohárba. „Nem tudom elfogadni, hogy egy jogállamban bárki megelőlegezhessen egy bírói döntést, hogy a megszűnés szélére toljon egy intézményt” – összegzett Kelemen Hunor.

Elfogadhatatlan az a légkör, amely az iskolaügy kapcsán kialakult itt, Marosvásárhelyen. A szülők, gyermekek és oktatók mindennapjait ellehetetlenítették, a tanfelügyelőség szakemberei nem mernek döntéseket hozni. Felelőtlenség és bűn azok részéről, akik ezt az állapotot kreálták és megpróbálják fenntartani. Kötelességünk és meg kell tennünk mindent azért, hogy ezt a feszültséget feloldjuk. Egy jogállamban, egy demokratikus országban ilyen nem történhetne meg” ̶ fogalmazott a sajtótájékoztatón Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, megyei tanácselnök, majd emlékeztetett: minden lehetséges eszközzel, minden adminisztratív úton elindulva próbálták megoldani a helyzetet, de a kudarcok után sem hátrálnak.

Novák Zoltán Maros megyei szenátor elmondta, a helyzet megoldása érdekében többször is személyesen tárgyalt a régi és új tanfelügyelővel, Pavel Năstase tanügyminiszterrel pedig háromszor is beszélt. Ennek hatására is, a tanügyminisztérium három iratot intézett Marosvásárhely különböző intézményeinek. A tanfelügyelőségnek címzett dokumentumban tisztázták az ideiglenes igazgató kinevezésének problematikáját, kinevezték Székely Szilárdot. Az iskolának küldött iratban az Unirea iskolából átkerült 0 ̶ 8. osztályok akkreditációjának jogi helyzetére vonatkozóan megállapították, ezzel nincs semmilyen törvényes gond. A harmadik levélben felszólították a polgármestert és a hivatalt, tegyék a dolgukat, és járjanak el a beiskolázási hálózat kiépítésében. „A polgármester hozzáállását nagyon jól példázza az, hogy beállt az iskola ellen indított perbe, és az iskolahálózat létrehozásában különböző jogi eszközökkel húzza az időt” ̶ nyilatkozta az RMDSZ szenátora, aki szerint a szülőkkel és jogi szakemberekkel közösen annak a lehetőségét is elemezik, hogyan támadhatják meg törvényes úton a tanfelügyelőség által hozott döntéseket.

(közlemény, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS