2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

László Attila: alkotmányellenes Vlad Voiculescu sürgősségi kormányrendelete

2017. március 02. 19:36, utolsó frissítés: 19:40

Alkotmányellenes az a kormányrendelet, amelyet a volt egészségügyi miniszter azért nyújtott be, hogy depolitizálódjanak a kórházak működései - mondta el a Transindexnek László Attila, a Romániai Magyar demokrata Szövetség szenátora.

"A szenátus, jómagamat beleértve azért döntött úgy, hogy nem fogadja el a 79/2016-os sürgősségi rendeletet, mert a benne foglaltakat törvénymódosítással, szakmai viták által és a rendelet részleteinek módosításai után lehet csak elfogadni. Sürgősségi rendeletet hozni ebben a kérdésben alkotmányellenes. Nem a tartalma miatt utasítottuk vissza, hanem azért, mert elfogadásával az alkotmányba ütközünk. Az egészségügyi oktatásról az oktatási törvény rendelkezik, ez pedig egy sarkalatos törvény. Az alkotmányunk tiltja a sarkalatos törvények sürgősségi rendelettel való módosítását. Sajnálatos, hogy egy volt egészségügyi miniszter nincs ezzel tisztában." - mondta el László Attila, arra utalva, hogy a volt miniszter egy mai beszédében kritikusan fogalmazott a szenátusról, amiért útjába álltak annak, hogy a kórházak politikától függetlenül működjenek.

"A kórházak politikamentesítése, illetve az, hogy az egyetemeknek ne legyen beleszólása a kórházak vezetőségének kiválasztásába továbbra is vita tárgya. Ma a képviselőházban vitáztunk az egyetemek képviselőivel, az orvosi kamara tagjaival és a civil társadalom több szereplőjével arról, hogy hogyan kéne módosítani a törvényt úgy, hogy az célravezető legyen, illetve az alkotmányba se ütközzünk" - mondta el László.

A volt egészségügyi miniszter egyik utolsó rendelkezésével 2016 decemberében indítványozta a 79/2016-os sürgősségi rendeletet, melynek célja a kórházak irányításának politikamentesítése. Voiculescu ma a nyilvánosság előtt kritizálta a szenátust azért, mert az nem szavazta meg a sürgősségi rendelet elfogadását. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS