2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: részmegoldás a havi másfél millió lej a szociális szolgáltatások finanszírozására

2017. március 03. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

„Részmegoldás az a miniszteri rendelet, amely a héten lépett életbe, és megemeli a szociális szolgáltatásokra szánt pénzkeretet, de ez mégis egy előrelépés a februárban hozott miniszteri rendelethez képest, amely jelentősen csökkentette a szociális szolgáltatásokra tavaly decemberben már előirányzott összegeket. Az RMDSZ parlamenti képviselete a februári miniszteri rendelet elfogadását követően minden eszközt megragadott ahhoz, hogy valamilyen formában megértesse a jelenlegi kormánnyal a helyzet súlyosságát, és növeljék ezen összegeket” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A Hargita megyei törvényhozó hozzátette: az állam nem tekinthet mostohagyermekként ezen szociális tevékenységeket végző szervezetekre, hiszen nagy részben az állam feladataiból vesznek át szociális gondozás terén.

Derzsi Ákos, az RMDSZ Bihar megyei szenátora elmondta, hogy még nem kapott választ arra az interpellációra, amelyet februárban intézett a szakminiszterhez. Annak ellenére, hogy a 275-ös miniszteri rendelet helyenként egy jobb megoldást nyújt ezen szervezeteknek, az eredmény távolról sem kielégítő: „tavaly decemberben a technokrata kormány 27 millió lejt irányozott elő 2017-re a szociális tevékenységeket folytató civil szervezetek számára, azonban az új kormány februárban ezt az összeget jelentősen megvágta, magyarázat nélkül. Márciusban egy újabb miniszteri rendelettel próbálták korrigálni a hibát, de ez korántsem elégséges. Míg februárban csak 5609 ellátottal számolt az új kormány szakminisztere, addig márciusban ezt 8632 ellátottra emelte meg, a decemberi 11661-hez képest.” Derzsi Ákos elmondta, hogy a jelenleg hatályban lévő miniszteri rendelet értelmében a szociális szolgáltatásokat végző szervezeteknek országos szinten több száz alkalmazottat kell elbocsátaniuk, hiszen nincs miből fedezniük a kifizetéseket. „Nem lehet játék közben módosítani a játékszabályokat, hiszen ezen szervezetek a tavaly jóváhagyott pénzkeretből tervezték meg az idei tevékenységüket, így most számos költséget nem tudnak fedezni. Az államnak nem szabadna az ilyen jellegű szociális szolgáltatásokra szánt pénzkereten spórolnia, hiszen hosszú távon ezen intézkedések sokkal nagyobb veszteséget okoznak.”

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára úgy értékelte, hogy a márciusi rendelet valamivel jobb, mint a februári, de még mindig nagy hiányosságok vannak: „elfogadhatatlan, hogy a szociális szolgáltatásokra szánt összegek a mindenkori kormány kénye kedve szerint alakulnak. Nem lehet így tervezni, ezen szervezetek így nem tudnak érdemben és nyugodtan dolgozni. Kiszámítható stratégiára van szükség, és a törvények összehangolására. Továbbá egyfajta egyensúlyt kell fenntartani az állami és a magán szociális szolgáltatók finanszírozásában, hiszen ugyanazt a munkát végzik, ugyanazzal a hivatalos engedéllyel.”

Az RMDSZ az elkövetkező időszakban felméri, hogy a 275-ös miniszteri rendelet milyen hatással lesz a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezetek mindennapjaira azt követően, hogy a tavaly decemberben jóváhagyott összegeket nem kapják meg teljes mértékben. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS