2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Német nagykövet: Románia fontos szerephez jut az Európai Unióban a Brexit után

2017. március 03. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Románia fontos szerephez jut az Európai Unióban a Brexit után, mert Nagy-Britannia kivonulását követően a hatodik legnépesebb ország lesz - jelentette ki Németország romániai nagykövete, Cord Meier-Klodt pénteken Nagyszebenben.

A diplomata azt mondta, jelenleg Európa megőrzése és megerősítése az elsődleges cél. "Szilárd meggyőződésem, hogy Romániának lehetősége nyílik fontos szerephez jutnia Brexit után, mert Nagy-Britannia kivonulásával az Európai Unióból Románia a lakosság számát tekintve az EU hatodik helyére kerül. Üdvözlöm a tényt, hogy Románia ezen kormánya is támogatja a jogállamiság értékeit, az európai értékeket és a korrupcióellenes harcot (...) ebből a szempontból jó alkalom adódik 2019-ben, amikor Románia az EU elnökségét tölti majd be. Romániának, elnöki minőségében, alkalma nyílik majd megoldásokat találni az Unió jövőjét érintő problémákra, és ezzel megalapozhatja azt a hírnevét, hogy őszinte játékos" - jelentette ki Cord Meier-Klodt.

A diplomata elmondta, romániai tartózkodásának első két hónapja egybeesett a 13-as kormányrendelet miatt kirobbant tüntetések időszakával, és nagyon mély benyomást tett rá a lakosság fellépése az európai értékek védelmében.

Cord Meier-Klodt emlékeztetett, hogy az idei év három fontos jubileumot egyesít: a Németországi Szövetségi Köztársaság és Románia diplomáciai kapcsolatának 50., a két ország közti barátsági szerződés megkötésének 25., és Románia uniós csatlakozásának 10. évfordulóját. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS