2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyakorlatilag senki sem támogatja a PSD-s politikus javaslatát, aki szerint félreértették őt

2017. március 03. 19:30, utolsó frissítés: 19:51

Tudor Ciuhodaru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője szerint manipulálták a nyilatkozatát, amelyben azt nyilatkozta, hogy börtönnel büntetné az autonómiakövetelőket. Gyakorlatilag senki nem támogatja a honatya törvénymódosító javaslatát.

"Itt óriási manipulációval állunk szemben. Az én tervezetem kizárólag az alkotmány első cikkelyét megszegő szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra vonatkozik: Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Ha vannak szeparatista és szélsőséges törekvések, akkor az lenne a természetes, hogy ezekre legyenek megfelelő jogi válaszok, ahogyan egyébként a régi büntetőtörvénykönyvben voltak is" - jelentette ki Ciuhodaru. Hozzátette: ezeket a módosításokat a múlt parlamenti ciklusban is beterjesztette, de elutasították.Az indítvány hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azokat a személyeket, akik "az alkotmányos rend megváltoztatására, vagy az államhatalom érvényesítésének megakadályozására törekednek".

"Románia mindig is egy rendkívül toleráns állam volt, amelynek területén több kisebbség él, amelyek nem panaszkodhatnak arra, hogy üldöznék, vagy a társadalom peremére szorítanák őket. (...) Az alkotmányos rend megváltoztatására törekvő megnyilvánulásokat büntető, illetve az ezeket visszatartó erejű intézkedések hiánya ezen megnyilvánulások számának növekedéséhez vezetett. A marosvásárhelyi események, ahol Székelyföld autonómiáját kérték, valamint Tőkés László és Sógor Csaba magyar nemzetiségű román Európai Parlamenti képviselők kérései szükségessé teszik, hogy Románia fogadja el ezt a törvényt, amelyben szabályozzuk, hogy Romániában a szabadság, a demokrácia, a mozgás- és szólásszabadság nem mehetnek el addig, hogy revizionista, szélsőséges és szeparatista módszerekkel, a román állam lényegét támadják" - indokolta a javaslatát.

A javaslattal kapcsolatban Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke azt nyilatkozta pénteken, hogy azt bizonyítja, hogy a PSD maradt a "demokrácia legnagyobb ellensége".

"Íme, egy újabb bizonyíték, hogy a PSD maradt a demokrácia legnagyobb ellensége Romániában. A PSD gyakorlatilag nem tűri a szabadságot. A PSD szétver alapvető szabadságjogokat, intézményeket. És a PSD nem fog megállni" - írta pénteki Facebook-bejegyzésében Turcan, majd azt állította: "Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, Ciuhodaru - az európai értékek legnagyobb ellenségeinek névsora. Ők Románia legnagyobb ellenségei"

A PSD is bejelentette pénteken, hogy nem támogatja Ciuhodaru kezdeményezését.

"A PSD elhatárolódik Tudor Ciuhodaru egyéni kezdeményezésétől, amely kiterjesztené az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekmények körét. A Szociáldemokrata Párt úgy véli, hogy a Btk. jelenlegi formájában elégséges és világos előírásokat tartalmaz ezekkel a cselekményekkel kapcsolatban, amelyek nem szorulnak kiegészítésre' - fogalmazott közleményében Adrian Dobre, a PSD szóvivője.

Sőt, a kormánykoalíció is helyteleníti Ciuhodaru javaslatát a Büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozóan - jelentette be pénteken Daniel Constantin kormányfő-helyettes. "Helytelenítjük ezt a kezdeményezést és ezt a koalíció vezetői ma egyértelműen megfogalmazták" - nyilatkozta Constantin.

A Büntetőtörvénykönyv módosításra vonatkozó javaslat a szenátus napirendjére kerül. A döntő ház a képviselőház lesz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS