2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eurobarométer: a romániaiak kétharmada támogatja egy közös európai védelmi politika felállítását

2017. március 04. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Tíz romániaiból nagyjából nyolc támogatja a polgárok szabad mozgását az Európai Unióban, beleértve a szabad lakhely- és munkahelyválasztást, valamint a tanulmányi lehetőségek szabad megválasztását, ez három százalékponttal kevesebb, mint 2015-ben volt - derül ki a legutóbbi Eurobarométer felmérésből.

A kutatás szerint a hazai lakosság több mint kétharmada támogatna egy Európa-USA szabadkereskedelmi egyezményt (71% - 3 százalékkal több mint korábban), de egy közös európai védelmi és biztonsági politika kialakítását is (69% - 6 százalékkal kevesebb mint korábban). Nagyjából ennyien szeretnének közös európai külpolitikát (65%, -4%), közös energetikai politikát (65%, -7%). Tízből hatan pártolnák az Európai Unió további bővítését (61%, -4%) és körülbelül ugyanennyien alakítanának ki közös migránspolitikát (59%,-3%).

Öt romániaiból kettő úgy véli, hogy az Unión kívüli illegális bevándorlás ügyében minden országnak saját maga kellene meghoznia intézkedéseit, ez jóval az uniós átlag fölött van (+24%). (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS