2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénytervezet: ne számítson érdekkonfliktusnak korábbi alkalmazottak újraalkalmazása a parlamenti irodákban

2017. március 05. 11:57, utolsó frissítés: 16:30

UPDATE: Jelenleg abnormális helyzet áll fenn, ezért szükséges módosítani a törvényt - nyilatkozta vasárnap Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az Agerpres hírügynökségnek.

Korodi elmondta, a törvény "furcsa értelmezése" miatt érdekkonfliktusnak minősül és akár büntetőjogi következményeket vonhat maga után például egy olyan tanácsadó alkalmazása, aki korábban is egy szenátor vagy egy képviselő parlamenti irodájában dolgozott. Hasonló helyzet állhat fenn más intézményeknél is, ahol tanácsadókat alkalmaznak - mondta.

*

Olyan törvénytervezetet nyújtott be a képviselőházhoz négy képviselő, amely szerint nem számítana érdekkonfliktusnak olyan személyek alkalmazása a parlamenti irodában, akikkel az adott törvényhozó az elmúlt öt évben munkaviszonyban állt.

Az indoklás szerint a 2006/96-os, a szenátorok és képviselők státusáról szóló törvény módosítására azért van szükség, mert a törvényben nem világos, hogy újra lehet-e alkalmazni olyan személyeket a parlamenti irodákba, akik már voltak ott alkalmazva. A jelenlegi törvény szerint ugyanis büntetendő az, ha a köztisztviselő olyan személyt alkalmaz, akivel a korábbi öt évben munkaviszonyban állt, így az újraválasztott képviselők és szenátorok esetében gyakorlatilag érdekkonfliktusnak számít, ha olyan személyt alkalmaznak újra, aki az előző ciklusban is az irodájukban dolgozott.

A tervezetet Constantin Avram (ALDE), Marcel Ciolacu (PSD), Korodi Attila (RMDSZ) és Eugen Tomac (PMP) képviselők nyújtották be. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS