2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átláthatóbbá tenné a parlament tevékenységét az USR

2017. március 06. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

A házszabály módosítására vonatkozó javaslatokat terjeszt elő ezen a héten a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlament tevékenységének átláthatóbbá tétele érdekében.

Az alakulat hétfői sajtótájékoztatóján Cătălin Drulă képviselő, az alsóház információtechnológiai és kommunikációs bizottságának elnöke elmondta, javasolni fogják többek között, hogy rögzítsék, illetve közvetítsék élőben a szakbizottsági üléseket, hogy a módosító javaslatokat benyújtásuk után azonnal tegyék hozzáférhetővé (jelenleg csak a szakbizottsági véleményezést követően lehet tájékozódni ezekről), illetve hogy a franciaországi vagy izlandi modell alapján hozzanak létre egy olyan modern online platformot, amelyen keresztül az állampolgárok nyomon követhetik a törvénytervezeteket, és véleményt mondhatnak ezekről.

Az USR elnöke, Nicuşor Dan hangsúlyozta, a parlamenti tevékenység átláthatóbbá tételével céljuk a törvényhozás hitelének visszaszerzése. Dan hangsúlyozta, Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel már megegyeztek abban, hogy rögzítik és interneten közvetítik a bizottsági üléseket, illetve hogy a napirendi pontokat az ülések előtt egy héttel közzéteszik.

Mihai Goţiu USR-s szenátor, a szenátus alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Călin Popescu-Tăriceanu házelnök sem ellenzi, hogy az ülések előtt egy héttel tegyék közzé a napirendi pontokat a szenátus honlapján, "de még nem sikerült ezt gyakorlatba ültetni". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS