2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ponta és miniszterek nevei is szerepelnek Ghiţă új ügyében

2017. március 06. 15:59, utolsó frissítés: 16:17

Több ízben is pénzt kért Sebastian Ghiţă a Siveco Románia Rt. képviselőitől, hogy befolyását latba vetve közpénzekből finanszírozott szerződésekhez juttassa a vállalatot - derül ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által a volt képviselő ellen indított újabb nyomozás anyagából. Eszerint többek között Victor Ponta volt miniszterelnöknél, valamint Eugen Nicolăescu és Nicolae Bănicioiu egykori minisztereknél járt közben Ghiţă a Siveco érdekében.

A nyomozati anyagból kiderül, hogy 2007 és 2014 között több mint 46 millió lejt kért és kapott a volt képviselő - az ellenőrzése alatt álló cégeken keresztül - a Siveco Románia Rt.-től. Cserében vállalta, hogy közbenjár az illetékes döntéshozóknál - köztük Victor Ponta volt miniszterelnöknél, Valeriu Tabără volt mezőgazdasági miniszternél, Nagy Zsolt és Valerian Vreme távközlési minisztereknél, Eugen Nicolaescu és Nicolae Bănicioiu egészségügyi minisztereknél - annak érdekében, hogy a vállalat közpénzekből finanszírozott szerződésekhez jusson.

Az egyik tanú vallomása szerint 2007 és 2015 között Sebastian Ghiţă 10 százalékos részesedést követelt a szerződések értékéből a jelentősebb számítástechnikai vállalatoktól, hogy közbenjárjon az érdekükben.

"Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy aki nem fizetett Ghiţă Sebastian Aureliannak, nem jutott megrendeléshez az IT-szektorban. Vagy ha mégis sikerült neki, addig halogatták a szerződés aláírását, illetve a kifizetéseket, amíg teljesítette a Ghiţă által megszabott feltételt" - áll a tanú vallomásában.

Ugyanezen forrás szerint a volt képviselő által így begyűjtött összeg egy részét, 450.000 eurót, Victor Ponta 2014-es elnökválasztási kampányára fordították.

A Prahova megyei bíróság hétfőn március 14-ére halasztotta a DNA igénylésének elbírálását, amelyben Sebastian Ghiţă távollétében való előzetes letartóztatását kéri a vádhatóság. A volt képviselő ellen befolyással való üzérkedés, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanújával indult bűnügyi eljárás. (agepres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS