2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorúbban fogják ellenőrizni a tejet meg a kiflit a Hargita megyei iskolákban

2017. március 06. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

Hétfőtől működik Hargita megyében a tej és kifli, valamint az iskolagyümölcs-program online követőrendszere, amely által szigorúbban nyomon követhető a diákok létszáma, ez alapján pedig egyszerűbben működhet az elszámolás.

Hargita megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba azt nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy ezentúl az iskolák és a beszállítók naponta feltölthetik a diákok létszámát, illetve a leszállított tej, kifli vagy gyümölcs mennyiségét.

Az idézett forrás szerint az eddigi elszámolásokat nem támasztották alá pontos számadatok, ezeket csupán bevallások alapján számolták el, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy szükségszerű ez a rendszer, amely a közpénzek felelős felhasználását segíti elő.

Borboly Csaba szerint az eleve rossz tej-kifli program visszásságait igyekeznek korrigálni az online felület révén. A törvény értelmében a diáklétszámnak megfelelő termékeket köteles kifizetni a megyei tanács. A rendszernek köszönhetően pedig az 'ügyeskedéseket' igyekeznek kiküszöbölni. "Mindenki beírja az adatokat és csak azt fizetik ki, amit bevezettek a rendszerbe" - nyilatkozta Borboly.

Sabău Andreea megyei programfelelős szerint hiányzó gyerekek után is történtek kifizetések, mivel az osztálynaplót nem követheti a megyei tanács, a hiányzó diákok után azonban a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) nem fizetett.

Görbe Péter főtanfelügyelő szintén hasznosnak nevezte a rendszert, ugyanakkor kifejtette, a tanintézetek igazgatóinak felelőssége, hogy az adatbázisba valóban az iskolában megjelent diákok valós száma kerüljön be. A rendszer lehetőséget biztosít a tanintézetek számára a közvetlen visszajelzésre a kiszállító cégeknek, ugyanebben a rendszerbe a megyei tanács, a tanintézetek és a kiszállító cégek mellett a tanfelügyelőség is teljes körű felhasználási jogot kapott. Az érintettek közötti kommunikáció ennek köszönhetően jelentősen megkönnyebbül, csökkentve a bürokráciát is.

Jelenleg több mint 8 000 dokumentumot töltöttek fel az adatbázisba, így visszamenőleg is könnyedén leellenőrizhető a diákok létszáma és a leszállított termékek. A 367 tanintézetből 345 használja a szoftvert, amelyhez a remények szerint a későbbiekben minden tanintézet csatlakozik - írja a Hargita Megyei Tanács Facebook-oldalán közzétett közlemény. (agerores)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS