2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea kategorikusan ellenzi, hogy korrupció miatt elítéltek is közkegyelemben részesüljenek

2017. március 07. 13:28, utolsó frissítés: 13:47

Nem támogatja egy olyan közkegyelmi törvény elfogadását, amely a korrupciós tettek miatt elítéltekre is kiterjed - jelentette ki kedden Liviu Dragnea.

A PSD elnöke úgy nyilatkozott: kategorikusan ellenzi, hogy korrupciós ügyekért elítélt személyekre is vonatkozó közkegyelmi törvényt fogadjanak el. Dragnea hozzátette, az igazságügyi miniszterrel is közölte, hogy a közkegyelmi törvény önmagában nem oldja meg a börtönök túlzsúfoltságának helyzetét.

"Azt hiszem, az igazságügyi miniszternek el kéne mennie az Emberi Jogok Európai Bíróságára, és tárgyalnia kellene az EJEB elnökével. Ugyanakkor kormánybéli kollégáival és a kormányfővel közösen átfogó tervet kell kidolgozniuk, amely magában foglalja a börtönök infrastrukturális fejlesztését, esetleg új börtönök építését. Az én válaszom egyszerű: nem támogatom a korrupciós ügyekért elítéltek közkegyelemben részesítését" - mondta Dragnea.

A Şerban Nicolae PSD-s szenátor által benyújtott módosító javaslat kapcsán a képviselőház elnöke úgy fogalmazott: mindenkinek jogában áll módosító javaslatokat előterjeszteni, minden bizonnyal lesznek még ilyenek; a végső döntésig azonban hosszú még az út, több vita is lesz a szakbizottságokban".

Nicolae olyan módosító javaslatot kezdeményezett a közkegyelmi törvényhez, amely értelmében korrupciós bűncselekmények miatt elítéltek is közkegyelemben részesülhetnének. "Nem hiszem, hogy a korruptaknak hárman kellene feküdniük egy ágyban, nyirkosságban, rossz higiéniai körülmények között" - ezzel érvelt többek között a szenátor.

A PSD-elnök megismételte Tudorel Toader igazságügyi miniszterhez intézett felhívását arra vonatkozóan, hogy vegyen részt a közkegyelmi törvénytervezet vitáján. Felkérte ugyanakkor a parlament jogi bizottságait, hogy hívják meg tervezettel kapcsolatos vitára az igazságszolgáltatási szakmai szervezetek, valamint az Európa Tanács és a Velencei Bizottság képviselőit is, "mert nagyon fontos témáról van szó". (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS