2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány nem támogatja a korrupciós bűncselekményekért is járó közkegyelmet; Kövesinek sem tetszik

2017. március 07. 15:27, utolsó frissítés: 16:20

A kormány nem támogatja Şerban Nicolae szenátor közkegyelmi törvénytervezetet módosító javaslatát - jelentette ki kedden Sorin Grindeanu kormányfő.

A miniszterelnök a Radio România műsorában azt nyilatkozta: a kabinet által a parlament elé küldött jogszabálytervezet nem tartalmazza a Şerban Nicolae által megfogalmazott javaslatokat, és a kormány nem is támogatja azokat.

Şerban Nicolae PSD-s szenátor hétfőn nyújtotta be a jogi bizottsághoz az egyes szabadságvesztéssel járó büntetések és nevelő jellegű intézkedések közkegyelemben részesítésére vonatkozó törvénytervezetet módosító javaslatát. A javaslat értelmében közkegyelemben részesülnének a három évig terjedő börtönbüntetések, valamint azok a legtöbb hét évre kiszabott börtönbüntetések, amelyekből már több mint négy évet letöltött a fogvatartott. Bizonyos korrupciós bűncselekményekért elítéltek is részesülhetnének közkegyelemben.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi is azt mondta, nem lenne szabad közkegyelemben részesíteni a korrupcióért elítélt személyeket.

Kövesit a legfőbb ügyészség 2016-os tevékenységének kiértékelőjén kérdezték az újságírók a módosító javaslatokról.

"Nem akarom parlamenti képviselők módosító javaslatait kommentálni. Azt mondhatom csak, hogy a közkegyelmi tervezettel kapcsolatban elküldtük a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) álláspontját, amelynek minden pontjával azonosulunk. Mellesleg véleményünk szerint nem lenne szabad közkegyelemben részesíteni azokat, akik korrupciós tetteket követtek el, és azokban az esetekben sem volna szabad közkegyelmet gyakorolni, amikor az államnak okozott károk nem térültek meg" - mondta a DNA vezetője.

Tudorel Toader
igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: Şerban Nicolae módosító javaslatáról a sajtóból értesült. "Úgy értettem, ez a Şerban Nicolae szenátor úr javaslata. Személyes kezdeményezés, nem az igazságügyi minisztériumé. Neki kell megvédenie álláspontját" - mondta az igazságügyi tárca vezetője. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS