2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak tíz személy felvonulását engedélyezte a Székely szabadság napján a polgármesteri hivatal

2017. március 08. 18:52, utolsó frissítés: 2017. március 09. 09:22

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a honlapján közzétett sajtóközleményben jelentette be szerdán, hogy a pénteken tartandó székely szabadság napjára csak a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést hagyta jóvá, a résztvevők felvonulását nem, és még kevésbé azt, hogy a résztvevők az úttesten vonuljanak.

A polgármesteri hivatal megjegyezte: a szervezők rendelkezésére bocsátja a Mihai Eminescu Központ nagytermét, "hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából". Azt is hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal "jóváhagyta, hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja" - áll a közleményben. A hivatal álláspontja szerint a székely szabadság napja résztvevői kizárólag a járdán távozhatnak a megemlékezés helyszínéről.

A szervezők szerint a csendőrség és rendőrség útlezárásról biztosította a résztvevőket.

"Ebben az évben mi kerestük meg a csendőrséget és a rendőr-felügyelőséget, annak ellenére, hogy az előző években ők kerestek fel. Megegyeztünk és biztosítottak minket arról, hogy az úttest jobboldali sávjait lezárják a felvonulás alkalmával, hogy ne a járdán haladjunk (...) mert ez egyrészt zavarja a résztvevőket, hosszabbra nyúlik a felvonulás és nem látom miért csak mi kellene a járdán felvonuljunk. A Grindeanu-kormány elleni tüntetések során fel sem merült a kérdés, hogy a járdán meneteljenek az emberek, miért diszkriminálnának minket. Felvonulunk a prefektúráig, ahol biztosítottak minket afelől, hogy lesz aki átvegye a petíciónkat" - nyilatkozta szerdán László György Marosszék Székely Tanácsának elnöke.

László György elmondása szerint a Siculitas egyesület által szervezett megemlékezésre 20.000-30.000 résztvevőt várnak, hogy együtt nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényét, elutasítsák Románia területi átrendezését, amely szerint a székelyföldi megyék nem alkotnának egy külön régiót. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS