2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós támogatásból újítanák fel a vajdahunyadi várat

2017. március 08. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

5 millió eurós vissza nem térítendő támogatásra adott le tervet Vajdahunyad önkormányzata a vár felújításának érdekében. A pályázat elérte az előírt pontszám küszöböt, így támogathatónak nyilvánítható.

Dan Bobouţanu, Vajdahunyad polgármestere szerint a vár felújítására leadott pályázatuk 78 pontot ért el, az alsó határérték 70 pont, így a projektet támogathatónak nyilváníthatják a hatóságok.

A pályázat megvalósítása során felújításra kerülhet a Hímes-torony, a lovagterem, az Országház terem, a Kapisztrán-torony, a régi és új, valamint a Nebojsza-torony is.

"Ez egy nagyon fontos lépés, de nem az egyetlen. Ezen pályázat mellett egy középkori park építése is tervben van, amelyre más forrásokat kell keresnünk. A vár külső udvarát is rendbe tennénk, valamint egy sétányt is szeretnénk kialakítani a régi főtértől a várig" - magyarázta a polgármester, aki hozzátette, egyelőre túl korai lenne egy biztos időpontot mondani a szerződés aláírására.

A 14. századi műemléket Hunyadi János építtette. A várat az évszázadok során többször felújították, a legfontosabb restaurálás a 19. században Steindl Imre nevéhez köthető, 1955 óta folyamatos helyreállítási munkálatok zajlanak az épületben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS