2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: Románia továbbra is az egységes és erős Európai Unió mellett áll ki

2017. március 09. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

Románia továbbra is az egységes és erős Európai Unió mellett foglal állást - nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő.

"Álláspontunk közismert, és minden adódó alkalommal ezt hangoztattuk: mi továbbra is az erős, egységes és szolidáris Európai Unióban hiszünk, amelyet együtt kell hogy megerősítsen a 27 tagállam. Ennélfogva elhibázottnak tartjuk a két- vagy többsebességes Európáról vagy a koncentrikus körök Európájáról szóló elképzeléseket. Nem, mi egységes és erős EU-t szeretnénk. Eddig is ezen az állásponton voltunk, és ezután is ezt fogom képviselni én is, és mások is, akik részt vesznek az ezzel kapcsolatos vitán" - fogalmazott Johannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Az EU jövőjéről szóló vita kapcsán az államfő megjegyezte, ennek kiindulópontja az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude-Juncker által ismertetett Fehér Könyv lesz, amely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az integráció jövőbeli fejlődési irányáról.

"Még nem vagyunk a döntéshozási szakaszban, és korántsem biztos, hogy kiválasztjuk majd valamelyiket az öt forgatókönyv közül. Ezek egyelőre csak az EB elnökének az elképzeléseit vázolják, lehetséges, hogy a tárgyalások során - és biztosítom önöket, hogy több tárgyalásra kerül majd sor nem csak itthon, hanem Brüsszelben is - felmerül majd egy újabb forgatókönyv, amely alkalmasabbnak, könnyebben kivitelezhetőnek fog bizonyulni" - tette hozzá Johannis.

Az államfő csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Tanács brüsszeli ülésén, amelynek középpontjában gazdasági kérdések állnak, ugyanakkor a migrációról, a külső biztonságról és védelemről is szó lesz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS