2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SZNT: az eredeti forgatókönyv szerint zajlik a Székely Szabadság Napja

2017. március 09. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szerdán sajtónyilatkozatban közölt tiltása törvényszegő, a péntekre meghirdetett székely szabadság napja az eredeti forgatókönyv szerint zajlik majd.

Az SZNT csütörtöki közleménye szerint a csendőrség és a közlekedésrendészet vezetői a polgármesteri hivatal említett nyilatkozata után is megerősítették a szervezőknek, hogy félpályás útlezárást biztosítanak a felvonulók számára székely vértanúk emlékműve és a prefektúra között.

Amint az SZNT emlékeztetett: a rendezvény helyi idő szerint 16 órakor koszorúzással kezdődik a székely vértanúk emlékművénél. Az itt elhangzó beszédek után ismertetik a kormánynak címzett kiáltványt. Ezt követően a tömeg a prefektusi hivatal elé vonul, és képviselői átadják a hivatalban a demonstráció tiltakozó kiáltványát. Az utcai megmozdulás 19 órakor zárul. Ezt követően a kultúrpalota nagytermében ünnepélyes keretek között adják át a Gábor Áron-díjat az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselőinek.

"Arra kérünk és biztatunk mindenkit, vegyen részt, és békésen, méltósággal, a törvényes rend betartásával, de határozottan követeljük szabadságunk törvényes garanciáit. Itt, Székelyföldön a szabadság most azt jelenti, hogy jogunk és lehetőségünk van tiltakozni a készülő, jogsértő közigazgatási reform ellen, követelni az autonómia törvény általi szavatolását, jogunk és lehetőségünk közösen cselekedni ennek érdekében" - zárul az SZNT csütörtöki közleménye.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szerda délutáni közleményében tudatta, hogy csak a székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezést hagyta jóvá, és csak tíz résztvevőnek a járdán történő felvonulását engedélyezte a megmozdulás petíciójával az emlékműtől a prefektusi hivatalig. A polgármesteri hivatal annak ellenére próbálja korlátozni az SZNT pénteki tömegmegmozdulását, hogy tavaly júniusban jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a 2016-os és 2017-es demonstráció 2015 elején tett bejelentése jogszerű volt, és a bíróság arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy vegye tudomásul a bejelentést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS