2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csók Zsolt: 15. századi kőfaragványokat rongáltak meg a kolozsvári főtér felújításakor

2017. március 09. 19:02, utolsó frissítés: 19:03

15. századi gótikus kőfaragványokat is tönkretettek a markológépek a kolozsvári főtér nyugati oldalának felújításakor - derül ki abból az interjúból, amelyet Csók Zsolt régész a Maszol.ro portálnak adott.

A nyugati oldal gyalogos övezetté alakítása nemrég kezdődött meg, viszont nem régészi felügyelettel kezdtek neki a munkálatoknak. Csók Zsolt elmondta, amikor észrevették, hogy mi történik, a megyei örökségvédelmi igazgatóságnak és a kulturális minisztériumnak címzett levelében kérte, hogy csak szakemberi felügyelettel folytassák a felújítást.

A régészek a templom előtt megnyitott felületek alatt felfedték a barokk fogadalmi kapu alapozását, amelyet 1747 után, a kolozsvári pestisjárvány után emeltek, 1898-ban a körülötte levő kisebb épületekkel együtt pedig lebontották. Azonosítottak egy huszadik század eleji járószintet is, amely a mostani járószinthez képest kb. fél méter mélyen van. Ugyanakkor frissen sikerült azonosítani egy monumentális épület sarkát, közel 1,60 méter mélyen van. A régész szerint nagyon szépen látszik a falak mellett a szint, amit ezelőtt 2000 évvel használtak.

Az interjúban Csók arról is beszél, hogy mind a kivitelező, mind a polgármesteri hivatal mulasztott, de főleg a polgármesteri hivatal. Úgy vélte, az előítélet miatt lehet, amely szerint a régészek késleltetik a munkálatokat; ehhez képest olyan sebességgel és olyan hatékonyan dolgoztak, hogy a jövő hét közepe fele le is zárhatják a kutatást. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS