2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltávolítják a székely zászlót a Kovászna megyei tanács ülésterméből

2017. március 09. 19:44, utolsó frissítés: 19:49

Eleget tesz a brassói ítélőtábla végleges döntésének, és eltávolítja a székely zászlót a Kovászna megyei tanács ülésterméből - közölte Tamás Sándor, a testület elnöke.

A megyei tanácselnök felidézte, a brassói ítélőtábla fenntartotta a Kovászna megyei törvényszék korábbi ítéletét, amely a prefektusi hivatalnak adott igazat. Ez utóbbi azért indított pert a megyei tanács ellen, mert az törvényes alap nélkül kitűzte a székely zászlót. A Magyar Polgári Párttól ajándékba kapott lobogót a pénteki nap folyamán eltávolítják.

Tamás Sándor ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a bíróság elismerte Székelyföld és a székely zászló létét."Örömmel vettem tudomásul, hogy egy romániai bíróság, a Kovászna megyei törvényszék és a brassói ítélőtábla elismerte Székelyföld létezését, valamint Székelyföld zászlajának létezését. A döntéssel valóban elutasítanak egy, a Kovászna Megyei Tanács részéről jövő kezdeményezést, arra kötelezve engem és a megyei tanácsot, hogy távolítsuk el a zászlót az ülésteremből. Ugyanakkor a szóban forgó döntésben ez áll: "a bíróság megjegyzi, hogy ez a zászló valójában a Székelyföld zászlaja - ebből a feltevésből indult ki a kitűzés törvényes voltának vizsgálata". Tehát egy romániai bíróság végleges döntése ismeri el, hogy Székelyföld létezik és zászlaja is van" - mondta a megyei tanács elnöke, megköszönve azoknak a személyeknek, akik megteremtették ezt a helyzetet, többek közt a megye prefektusának.

Az RMDSZ Kovászna megyei szervezetét is vezető Tamás Sándor hozzátette, a bíróság döntésére alapozva kérni fogja a prefektúrától, hogy a jövőben használja a Székelyföld megnevezést.

Tamás Sándor megjegyezte: nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy kettős mércével mérnek a romániai hatóságok, ugyanis például a katasztrófavédelem (ISU) területi egységeit a történelmi régiók alapján nevezték el - létezik olténiai ISU, barcasági ISU, körösvidéki ISU, dobrudzsai ISU, bukovinai ISU - de a Székelyföldről nem szabad beszélni.

A székely zászlót a Magyar Polgári Párt vezetője, Kulcsár Terza József jelenlegi parlamenti képviselő adományozta az önkormányzatnak tavaly februárban.

Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, amikor beperelte a megyei tanácsot a zászló kitűzéséért, hogy nem lehet olyan lobogókat középületekre vagy középületekben kitűzni, amelyeket nem ismer el a törvény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS