2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is benyújtják a területi autonómiaigényt megfogalmazó petíciót a Székely Szabadság Napján

2017. március 10. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

A területi autonómiaigényt megfogalmazó petíciót idén is benyújtják a Maros megyei prefektúrára a székely szabadság napjának résztvevői.

László György, a székely szabadság napjának szervezője pénteken az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a petíció hasonló lesz a tavalyihoz, azzal a különbséggel, hogy idén kibővítik a római katolikus gimnázium ügyére vonatkozó ponttal.

A szervező elmondta, a székely szabadság napján nem csak a mártírokra emlékeznek a magyar közösség tagjai, hanem ez a szolidaritás napja is, valamint azoké a követeléseké, amelyek csakis a nemzeti önrendelkezés égisze alatt valósíthatók meg.

A petícióban felhívják a figyelmet arra, hogy Románia nem tart tiszteletben bizonyos, az Európai Unió és az Európa Tanács által megfogalmazott ajánlásokat, és figyelmen kívül hagyja saját állampolgárai óhaját.

A dokumentum szerint Székelyföld autonómiája biztosítaná a valódi és teljes egyenlőséget a székely-magyar őslakos közösség számára. Hivatkozik a Románia és Magyarország között megkötött kétoldalú szerződésre is, különös hangsúllyal annak arra vonatkozó cikkelyére, miszerint a felek megígérik, hogy nem változtatják meg a nemzeti kisebbségek által lakott régiók etnikai összetételét.

A székely szabadság napjának pénteki ünnepségén részt vesz Tőkés László fideszes EP-képviselő, Aito Esteban Bravo, a Baszk Nemzeti Párt képviselője, Wouter Patho, az Európai Szabad Szövetség (EFA) alelnöke, és az EFA igazgatója, Günther Dauwen is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS