2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új spektrométerrel és kamerákkal: a minőségfejlesztésen lesz a hangsúly a következőkben a Sapientián

2017. március 10. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Nem a mennyiségi, hanem a minőségi fejlesztésen lesz a hangsúly a következendő négy évben a Sapientia EMTE kolozsvári karán - erről számolt be a kar újonnan megválasztott vezetősége, Tonk Márton, a régi-új dékán és Szenkovics Dezső, az új dékánhelyettese a péntek délelőtt tartott sajtótájékoztató.

Tonk elmondta, hogy az elkövetkezendő négy évben nem tervezik a jelenleg meglévő 10 képzési programot (4 szak alapképzésen, 4 hozzá kapcsolódó szak a mesterképzésen, emellett pedig 1 akkreditált felnőttképzés, illetve 1 doktori iskolát működtetnek) jelentősen bővíteni, inkább a meglévők minőségét szeretnék fejleszteni. A Sapienti EMTE kolozsvári karán a következő években Murádin János Kristóf lesz a kari kancellár, a Média Tanszéket Pethő Ágnes, a Jogtudományi Tanszéket Veress Emőd, a Környezettudományi Tanszéket Urák István, míg a Nemzetközi kapcsolatok tanszéket Lupescu Radu vezeti.

"Úgy kezdte el mindenki a mandátumát, bármilyen szintű vezetőről is beszélünk, hogy van egy közös álláspontunk a kolozsvári kar jövőjét érintően az elkövetkezendő 4 évre, ez pedig úgy hangzik, hogy nem a kvantitatív fejlesztésnek az időszakát fogjuk élni, hanem a doktori iskolával való kiegészítését a képzéseknek. Tehát elsősorban a kutatási tevékenységet fejlesztjük, a habilitáció megszerzését, mert a doktori iskolákhoz ez szükséges a román törvények szerint. Ezek a prioritások" - mondta Tonk Márton.


Az eszközpark fejlesztése, megújítása már folyamatban van

A minőségi fejlesztésekhez kapcsolódva a kutatások elősegítése céljából már folyamatban van a karok eszközparkjának a felújítása. Mint Tonk elmondta, legutóbb a kar új épületének átadásakor fejlesztették az eszközparkjukat, és az általuk oktatott szakokon 3 és fél év soknak számít a technikai eszközpark tekintetében. A beruházása 480 ezer euró értékű, aminek 85 százalékát a Magyarország Kormánya biztosította a Sapientia Alapítványon keresztül, míg a fennmaradó 15 százalékot a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványától nyerték el pályázaton. A fejlesztések egy része már megérkezett, a többit már megrendelték.

Fejlesztik a környezettudományi laboratóriumukat, Erdélyben is ritkaságnak számító MP-AES spektrométert vásárolnak, amit a kémiai elemanalízisben használhatnak. De terepmunkához vásároltak performáns drónt, illetve fotó- és videokamerával felszerelt kutatómikroszkópokat is beszereztek. A környezettudomány tanszék beruházásnak az értéke 150 ezer euró.

A Média Tanszéknek a filmtechnikai és hangtechnikai eszköztárát fejlesztették. Több új eszközzel is fejlesztik a kameraparkjukat: Sony PXW-FS7 II kamera, Blackmagic Production Camera 4K, Sony PXW-Z150 kamera. Tonk elmondása szerint egy professzionális csomagot kap a kar, amivel több területet is lefednek. Van, ami dokumentumfilmekre ideális, másokat a kisjátékfilmek készítésénél lehet inkább használni. Emellett vesznek egy IDS Universal Dolly fahrtkocsit, amivel tökéletesen sima kameramozgásokat lehet végezni, illetve egy DJI Ronin stabilizáló rendszert, ami a legextrémebb helyzetekben is sima kameramozgást biztosít. A hangtechnikai eszközök közül a Roland M480 típusú professzionális keverőpultot említették, de egyéb eszközöket is beszereznek. A Média Tanszék fejlesztéseinek az értéke 200 ezer euró.

A spektrométert és a keverőpultot a szolgáltatásban is szeretnék használni, tehát nem csak a saját céljaikra szolgálnak, hanem cégek ki is bérelhetik a szolgáltatását.


Ősztől indul a kar első doktori iskolája

Szintén a minőségfejlesztéssel összefüggésben 2017 szeptemberében elindul a kar első doktori iskolája, amit az erdélyi magyar önkormányzati tisztviselőktől érkezett igények kielégítésére indítanak. A képzést Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen hirdették meg, és március 27-ig lehet jelentkezni. Összesen 5 helyet biztosítanak a közigazgatás-tudomány területén kutató szakembereknek.

A képzésben részt vevő hallgatók a jelenlegi román rendszertől eltérőn 8 féléves képzésben vesznek részt. "Ez egy új rendszer, amit Magyarországon is az idei tanévtől vezettek be. A lényege az, hogy 4 félévig a képzésre és az oktatásra fektetik a hangsúlyt, majd utána a hallgatók egy komplex anyagból vizsgáznak, és egy bizottság előtt tesznek tanúbizonyságot arról, hogy reális esélyei vannak annak, hogy fokozatot szerezzenek. Csak azokat a hallgatókat engedik a második 4 félévbe, akik ezt a vizsgát sikeresen meglépik. A következő 4 félév pedig már a tudományos kutasról és a disszertáció megírásáról szól" - részletezte Szenkovics Dezső.

A beiratkozási díj 9 ezer forint, a tandíj pedig félévente 30 ezer forint lesz a képzésre. Részletes információkat a képzésről itt találtok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS