2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírák egyesületének elnöke: meg kell értenünk, hogy mi tette lehetővé a DNA túlkapásait

2017. március 10. 16:31, utolsó frissítés: 16:37

A Főügyészség és a SRI közötti együttműködési paktumokat nyilvánosságra kell hozni, hogy minden érdeklődő és minden bűnvádi eljárásban érintett személy megismerhesse ennek tartalmát - jelentette ki a Mediafaxnak adott interjújában Dana Gîrbovan, a Romániai Bírók Országos Egyesületének (UNJR) elnöke. Elmondta, sértik a jogállamiság elvét, és eltávolítják Romániát az európai értékektől azok a titkosított paktumok, amelyek a DNA-ügyészek és a titkosszolgák csapatban való együttműködését lehetővé teszik, illetve amelyekre a Legfelsőbb Bírói Tanács döntéseit alapozta.

A bíró szerint leegyszerűsítőek azok a sajtóban is megfogalmazott vélemények, amelyek szerint nem is olyan súlyos dolog a paktumok titkossága, és amelyek szerint ezek a törvényes keretek között rendelkeznek a két intézmény közötti együttműködésről.

Dana Gîrbovan elmondta, a jogállamiság egyik ismérve az, hogy a törvények nyilvánosak, és mindenkinek jogában áll ismerni azokat. Az alkotmányt idézve elmondta, a törvények betartása kötelező, mindenki egyenlő a törvény előtt, amely mindenkire egyformán vonatkozik, és az igazságszolgáltatás a törvény értelmébe és keretei között történik. Ahhoz, hogy az alkotmány rendelkezéseit megfelelően gyakorolni lehessen, mindenki számára elérhetővé kell tenni a törvényeket, főként azok számára, akik egy bűnvádi eljárásban érintettek: egy megvádolt személynek jogában áll a tényállás teljes ismeretében védekezni.

A bíró szerint Augustin Lazănak, Románia főügyészének, Eduard Hellvignek, a SRI igazgatójának és Adrian Țuțuianunk, a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság elnökének nyilatkozatai azt sejtetik, hogy ezek a titkos protokollumok lehetővé tették a SRI számára, hogy részt vegyen a bűnvádi kivizsgálás. „A SRI bűnvádi eljárásban való részvétele törvénysértő, hiszen a titkosszolgálat megszervezésére vonatkozó törvény ezt kifejezetten tiltja. Ismertetni szeretném azokkal, akik nem ismerik a rendszerváltás előtti időszak megtorlás-történetét, hogy a sztálinista hatalom Romániában való színre lépését követően a kommunisták olyan törvényeket és dekrétumokat hoztak, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra. Majd ezeknek a törvényeknek az alapján vizsgáltak ki, állítottak bíróság elé és ítéltek el embereket, akiknek – mivel nem volt hozzáférésük a törvényhez – nem is tudtak védekezni. A mi állam- és igazságügyi berendezkedésünknek demokratikusnak kell lennie, amely nem emlékeztet a szovjetek által Romániára erőltetett modellre” - mondta a Mediafaxnak Gîrbovan.

A bíró szerint súlyos helyzetet idézett elő a DNA azzal, ahogy a 13/2017-es sürgősségi kormányrendeletet kezelte, éppen ezért a teljes igazságszolgáltatási rendszer működését meg kell vizsgálni, hogy kiderülhessen: mi tette lehetővé ezt a fajta túlkapást.

„A hatalmi ágak megosztása a jogállamiság sarokköve, és minden hatalmi ágnak a rá vonatkozó törvényes keretek között kell működnie. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a bírói hatalom és alkotó intézményei az alkotmányos kereteket feszegetik, sőt, amint ez az eset is mutatja, néha meg is haladják azokat. Kétségtelen, hogy a DNA súlyos helyzetet idézett elő azzal, ahogy a 13-as sürgősségi kormányrendeletet kezelte, éppen ezért a teljes igazságszolgáltatási rendszer működését meg kell vizsgálni, hogy kiderülhessen: mi tette lehetővé ezt a fajta túlkapást.

Ebben a vizsgálatban fontos szerepet tölt majd be az alkotmánybíróság döntésének indoklása, amelyet a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak figyelembe kell vennie és ennek megfelelően kell cselekednie, mondta az UNJR elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS