2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis Brüsszelben: egy többsebességes Európa akár az EU szakadásához vezethet

2017. március 10. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Egy többsebességes Európa nem lenne jó megoldás, mert szélsőséges esetben ez akár az Európai Unió szakadásához is vezethet - foglalta össze a sajtónak Klaus Johannis államfő az Európai Tanács brüsszeli ülésén általa megfogalmazott üzenetet.

Az államfő elmondta, pénteken informális tárgyalásokat tartottak az Európai Tanács március 25-i, római csúcstalálkozóján elfogadásra kerülő nyilatkozat első változatáról.

"Több elemző elvárásaival ellentétben nem az EU jövőjéről egyeztettünk, hanem a Rómában elfogadásra kerülő szövegről, amely az unió eddigi megvalósításait emeli ki, és egyfajta mérce lehet a jövőre nézve. Összességében pozitív nyilatkozatot szeretnénk látni, amely bátorságot adhat az Európai Unió fenntartására. Nem beszélhettünk a jövőbeni tervekről anélkül, hogy ne említsük meg, hogyan látjuk mi az Európai Unió jövőjét. Elmagyaráztam a kollégáimnak, hogy miért nem lenne jó megoldás a többsebességes Európa, ami szélsőséges helyzetben akár az unió szakadásához is vezethet" - nyilatkozta Johannis.

Az államelnök szerint az európai országok vezetői a következőkben is a római nyilatkozatról fognak tárgyalni, majd ezt követően kerül sor a Jean-Claude Juncker által bemutatott Fehér Könyv vitájára.

"Egy, maximum két év alatt megpróbáljuk közösen körvonalazni az Európai Unió jövőjét" - mondta Johannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS