2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székely szabadság napjának rendezvényei képeken

2017. március 11. 10:04, utolsó frissítés: 10:11

Erdély és Magyarország több városában is megemlékeztek március 10-én, pénteken a székely szabadság napjára. Az események fő helyszíne Marosvásárhely volt, de tartottak megmozdulást például Sepsiszentgyörgyön, Budapesten és Esztergomban is. Az eseményről írásban részletesen itt számoltunk be, most inkább képeket mutatunk.

Marosvásárhely

Koszorúzás a székely vértanúk emlékművénél Marosvásárhelyen (MTI Fotó: Boda L. Gergely)Koszorúzás a székely vértanúk emlékművénél Marosvásárhelyen (MTI Fotó: Boda L. Gergely)

Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke olvassa fel Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót. A petícióban - amelyet Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnöke olvassa fel Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót. A petícióban - amelyet "Autonómiát!" felkiáltással fogadott el az összegyűlt tömeg -, a kormány és a székely nép legitim képviselői közötti párbeszéd elkezdését követelték. (MTI Fotó: Boda L. Gergely)

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is beszédet mondott (MTI Fotó: Boda L. Gergely)Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is beszédet mondott (MTI Fotó: Boda L. Gergely)

Résztvevők a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés után átvonulnak Marosvásárhely főterére, ahol átadták a prefektusi hivatal képviselőjének Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót (MTI Fotó: Boda L. Gergely)Résztvevők a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés után átvonulnak Marosvásárhely főterére, ahol átadták a prefektusi hivatal képviselőjének Románia kormányának és parlamentjének címzett petíciót (MTI Fotó: Boda L. Gergely)

Marosvásárhely főterén (MTI Fotó: Boda L. Gergely)Marosvásárhely főterén (MTI Fotó: Boda L. Gergely)


A marosvásárhelyi tüntetésnek több mint 2.000 résztvevője volt. A résztvevők között volt Tőkés László mellett Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Aito Esteban Bravo, a Baszk Nemzeti Párt képviselője, Wouter Patho, az Európai Szabad Szövetség (EFA) alelnöke és az EFA igazgatója, Günther Dauwen is

Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgyön a Turul téren gyűltek össze az emlékezők (MTI Fotó: Kátai Edit)Sepsiszentgyörgyön a Turul téren gyűltek össze az emlékezők (MTI Fotó: Kátai Edit)

A kézdivásárhelyi résztvevők transzparenst is vittek a székely szabadság napja alkalmából rendezett sepsiszentgyörgyi megemlékezésre (MTI Fotó: Kátai Edit)A kézdivásárhelyi résztvevők transzparenst is vittek a székely szabadság napja alkalmából rendezett sepsiszentgyörgyi megemlékezésre (MTI Fotó: Kátai Edit)

(MTI Fotó: Kátai Edit)(MTI Fotó: Kátai Edit)


Budapest

Budapesten a Hősök terén emlékeztek meg a székely szabadság napjára (MTI Fotó: Kovács Tamás)Budapesten a Hősök terén emlékeztek meg a székely szabadság napjára (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Résztvevők mécsest gyújtanak a Székelyföldért Társaság megemlékezésén (MTI Fotó: Kovács Tamás)Résztvevők mécsest gyújtanak a Székelyföldért Társaság megemlékezésén (MTI Fotó: Kovács Tamás)


Esztergom

Székely és magyar zászló a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen Esztergomban (MTI Fotó: Kovács Attila)Székely és magyar zászló a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen Esztergomban (MTI Fotó: Kovács Attila)

A résztvevők a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél gyűltek össze (MTI Fotó: Kovács Attila)A résztvevők a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél gyűltek össze (MTI Fotó: Kovács Attila)


(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS