2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kész visszavonni a korrupciós bűncselekményekért is közkegyelmet biztosító módosításokat Şerban Nicolae

2017. március 13. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Şerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy amennyiben nem támogatják, hajlandó visszavonni a közkegyelemi törvénytervezet módosítására vonatkozó javaslatait.

"Nekem semmilyen érdekem, semmilyen személyes ambícióm nem fűződik ezekhez, ha nem támogatják, én hajlandó vagyok visszavonni. Beszéltem Liviu Dragnea pártelnökkel is, megindokoltam, miért lenne szükség ezekre a módosításokra, de nincs értelme, hogy fenntartsam, miután több kollégám is jelezte, hogy nem támogatja, és az emberek is utcára vonultak, ezért jeleztem: hajlandó vagyok visszavonni ezeket" - mondta Şerban Nicolae.

A jogi bizottság elnöke jelezte: azután hoz végleges döntést, hogy "minden adatot tisztáztak".

Hozzátette: Liviu Dragnea pártelnöknek elvi kifogásai vannak a közkegyelmi törvényt illetően.

A szenátus jogi bizottsága március 21-ére halasztotta, hogy jelentést állítson össze a kormány által kezdeményezett, az egyes bűncselekmények és szabadságvesztéssel járó nevelőintézkedések kegyelemben részesítésére vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatban.

Şerban Nicolae módosító indítványt nyújtott be ehhez a törvénytervezethez, amelyben kezdeményezi, többek között, hogy részesítsenek kegyelemben minden három évnél rövidebb börtönbüntetést és azokat a hét évig terjedő büntetéseket is, amelyeknek letöltését megkezdték, és három évnél rövidebb idő maradt még hátra, illetve részleges kegyelemben azokat a hét évig terjedő büntetéseket is, amelyeknek letöltését megkezdték és négy évnél rövidebb idő maradt még hátra.

Ugyanakkor eltörölnék a hátralévő idő háromnegyedét a tíz évig terjedő büntetések esetében, amelyeknek letöltését megkezdték és négy évnél kevesebb idő maradt még hátra, valamint eltörölnék a hátralévő idő felét a tíz évig terjedő büntetéseknek, amelyeknek letöltését megkezdték és négy évnél több idő maradt még hátra.

Şerban Nicolae szerint az ő javaslataival módosított közkegyelmi törvénnyel mintegy 2700 személy szabadulna a büntetés-végrehajtási intézetekből. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS