2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását kérte az RMDSZ

2017. március 15. 09:51, utolsó frissítés: 10:29

Hivatalos ünnepnappá nyilváníttatná március 15-ét az RMDSZ, jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök.
 
"Március 15. az erdélyi magyarok számára örökértékű. Ez a kisebbségi jogainkért és szabadságunkért vívott örökös küzdelmünk szimbóluma.
Az elmúlt években Romániában elfogadták és elismerték, hogy ez a nap fontos a közösségünk számára. Most pedig azt kérjük, hogy ismerjék el hivatalos ünnepként is. Ma reggel az RMDSZ törvényjavaslatot iktatott a képviselőházban, amelyben azt kezdeményezi, hogy legyen március 15. hivatalos ünnep Romániában, és legyen munkaszüneti nap a romániai magyarok számára. A romániai magyar közösség jogos elvárása, hogy nemzeti ünnepét méltó módon ünnepelhesse, és ezt az állam tiszteletben tartsa hivatalos ünnepnapként" - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A tervezetet az RMDSZ összes parlamenti képviselője és szenátora aláírtaA tervezetet az RMDSZ összes parlamenti képviselője és szenátora aláírta


Az RMDSZ a törvénykezdeményezésében azt kéri, hogy igény szerint a magyar közösség tagjai szabadnapot vehessenek ki, amennyiben részt kívánnak venni a március 15. alkalmából szervezett eseményeken. Emellett azt is kéri, hogy a a helyi- és megyei önkormányzatok szervezzenek megemlékező eseményeket azokon a településeken, ahol magyarok élnek, és ezek az események támogathatóak legyenek az önkormányzati költségvetésből.

A tervezetben az is szerepel, hogy a közszolgálati tévé és rádió különkiadású műsorokban közvetítse a március 15-i megemlékezéseket.

A ma benyújtott törvénytervezetet az RMDSZ összes parlamenti képviselője és szenátora aláírta. A tervezetet első házként a szenátus tárgyalja, az ügyben a képviselőház látja el a döntő fórum szerepét.

Amennyiben a képviselőház megszavazza a kezdeményezést, az Államelnöki Hivatalhoz kerül kihirdetésre, majd a hivatalos közlönybe való megjelenését követően 3 napon belül érvénybe lép. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS