2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz darab F-16-os vadászgépet vásárolna a védelmi tárca

2017. március 16. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Újabb 20 darab F-16-os vadászgépet vásárolna a védelmi minisztérium, egyelőre azonban egyetlen megkeresett ország részéről sem kapott pozitív választ - nyilatkozta Gabriel Leş védelmi miniszter az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban.

A tárcavezető elmondta, levélben értesítette a minisztérium több európai uniós ország és az Amerikai Egyesült Államok illetékes intézményeit 20 F-16-os vadászgép beszerzésére irányuló szándékáról, egyelőre azonban sehonnan nem érkezett pozitív válasz.

"Eredetileg az volt a szándékunk, hogy NATO- vagy EU-tagországoktól vásároljuk meg a gépeket, ezért első körben ezeknél az országoknál érdeklődtünk arról, hogy vannak-e esetleg eladó repülőgépeik. Ez idáig azonban egyiktől sem kaptunk pozitív választ, mint ahogyan az Amerikai Egyesült Államoktól sem, de a beszerzésre mindenképpen sor fog kerülni. Egyelőre nem tudom megmondani, hogy még idén megkötjük-e a szerződést, vagy csak jövőre" - mondta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatják-e a meglévő MIG-29-esek korszerűsítését, Leş kifejtette, hosszú távon ez semmiképpen nem jelenthet megoldást.

"Ha nem tévedek, csak néhány darab ilyen gépe van a légierőnek, és ezek is elavultak, nem működőképesek. Egyelőre nem számolunk a felújításuk lehetőségével. Ez azt jelentené, hogy lenne 12-15 darab egyféle és 15 darab másféle repülőgépünk. Egyébként is igen költséges lenne a felújításuk, majd a fenntartásuk. Végleges döntést e tekintetben az év folyamán hoz majd a minisztérium" - tette hozzá a tárcavezető. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS