2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csendőrség szerint a szervezők kérésére távolíttatták el az Erdély-zászlót a kolozsvári ünnepségen

2017. március 19. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Facebook-oldalán közzétett közleményben reagált a Román Csendőrség a március 15-i kolozsvári ünnepségeken történtekkel kapcsolatos vádakra. A csendőrség elutasítja az RMDSZ vádjait, és közli: a rendfenntartó erők és a szervezők képviselői közt folyamatos párbeszéd és együttműködés volt a közterületen zajló rendezvény megfelelő körülmények között való lebonyolításának érdekében tett intézkedések kapcsán. A csendőrségi közlemény szerint a megemlékezés békés és civilizált jellegű volt, és nem történtek incidensek.

„Az esemény, amely kapcsán az RMDSZ képviselői a törvény diszkriminatív alkalmazásával vádolják a kolozsvári mobil csendőregységet, arra vonatkozik, hogy a Szent Mihály-templom felé tartó menetben megjelent négy személy, akik Erdély 1918 előtti zászlaját vitték. Rögtön a négy személy megjelenését követően a nyilvános rendezvény szervezője, Czirmay Zoltán úr, RMDSZ-tag, elhatárolódott az illető személyek akciójától, ezt közölte a rendfenntartókkal, ugyanakkor megkérte a négy személyt, hogy ne használják a zászlókat, vagy ellenkező esetben hagyják el a rendezvény helyszínét. Mivel a négy személy megtagadta, hogy eleget tegyen Czirmay Zoltán kérésének, ő a csendőrök segítségét kérte. A szervező tájékoztatását követően a csendőrök azonosították a négy személyt, és összesen 1500 lej pénzbírságot róttak ki rájuk, a 60/1991-es törvény 26. Cikkelyének f paragrafusa értelmében, „a rendezvény azonnali elhagyásának megtagadása a rendezvény szervezőinek erre való felhívása ellenére” címen.”

A csendőrség pontosít: a pénzbírságnak nincs köze bizonyos címerek vagy zászlók használatához. Ennek tükrében a csendőrség „bizarrnak, már-már paradoxnak” nevezi az RMDSZ vádját, hiszen a rendezvény egyik szervezője, az RMDSZ-tag Czirmay Zolán kérte a rendfenntartó erők segítségét, és szervezői minőségében ő kérte a négy személyt arra, hogy ne használják az adott jelképet.

A csendőrség egy videófelvételt is közzétett, amelyen szerintük az látható, amikor Czirmay Zoltán arra kéri a négy személyt, hogy ne használják a felvonuláson az adott jelképet:A csendőrség később fotókat is közzétett:(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS