2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyesül két romániai törpe nacionalista párt, nagy nacionalista uniót vizionálnak

2017. március 19. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

A Nemzeti Erő Párt és az Egységes Románia Párt (PRU) a szombati gyűlést követően úgy döntött, hogy egy nacionalista pólusban egyesül, a következő időszakban kidolgozzák a politikai platformot és a kongresszus időpontját is leszögezik, jelentette be Laurenţiu Rebega európai parlamenti képviselő Marosvásárhelyen.

"Izgalmas és boldog perceket élek át, mert lehet, hogy történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amikor két nemzeti doktrínájú párt az egyesülésükről és egy nacionalista pólus megalakításáról döntött. A hazafiak pólusa lesz, amely visszaadhatja Romániának azt, ami a 27 év alatt hiányzott, hogy saját állampolgárai érdekében döntsenek. Fordulóponthoz érkeztünk, nem csak nemzeti szinten, hanem nemzetközi szinten is, hiszen a hollandiai választási eredmények hitelességet kölcsönöznek nekünk és köteleznek is, hiszen ott a nacionalisták 33 százalékot értek el és kevés olyan párt volt, amely nőni tudott a felmérések során. Másrészt az a fontos, hogy ma Marosvásárhelyen lehetőségünk volt egy új történelmi fejezetet nyitni, amely következtében két párt hamarosan egyesül. (...). Szeretném megmutatni, hogy Romániában a nacionalizmus - egy polgári és nem etnikai, mérsékelt nacionalizmus, amelyben minden nemzet Románia részét képezi - hozzájárulhat az ország fejlődéséhez, a polgárok jólétéhez" - nyilatkozta Laurenţiu Rebega.

A képviselő más pártokat is szívesen látna a nacionalista pólusban, amelynek célja, hogy Románia azt a tiszteletet kapja meg az Európai Unióban, amely megilleti őt.

"Nem azt akarom, hogy értékeljenek Brüsszelben, hanem, hogy tiszteljenek. Eljött az idő, amikor Romániának kötelessége megmutatni, hogy az Európai Unió teljes jogú tagja, senkinek sem áll jogában ránk kényszeríteni bizonyos dolgokat, amelyeket mi, mint állam, nem szeretnénk (...) Ez az, ami egyesített minket, amely arra késztet, hogy erősebbek legyünk" - magyarázta Rebega.

Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, minden nacionalista párttal tárgyalásokat folytatnak, amely az elmúlt 27 évben a nemzeti értékrendet, az ország szuverenitását és függetlenségét, az ortodoxizmus szellemiséget képviselte, így többek közt a Nagy Románia Párttal, a Vatra Românească szervezettel vagy a Román Nemzeti Egységpárttal (PUNR) is.

Rebega hozzátette a végére egyetlen párt fog létezni és legkésőbb júliusig megszervezik a nemzeti pártok egyesülési kongresszusát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS