2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszéken találkoztak a székelyföldi önkormányzatis nők

2017. március 20. 18:45, utolsó frissítés: 18:45

Közel hetven, székelyföldi önkormányzatok döntéshozatalában dolgozó RMDSZ-es nő vett részt a hétvégén, Árkoson megtartott nőszervezeti találkozón.

A résztvevők előadásokat hallhattak az önkormányzati költségvetés összeállításáról Kovászna Megye Tanácsának gazdasági igazgatójától, Veres Jánostól, a közigazgatási kommunikációról, a településkép kialakításáról Székely Kinga egyetemi tanártól, nyilvános megjelenésről és beszédről pedig Forró Gyöngyvér kommunikációs tanácsadótól, de sor került beszélgetésre a nőszervezetek elmúlt négy éves tapasztalatairól és az idei tervekről is.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke beszámolt a megszervezett programokról, és elmondta, az elmúlt mandátumhoz képest tavaly óta több nő tevékenykedik a döntéshozatalban.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke elmondta, a parlamentben megnövekedett női képviselet azt eredményezte, hogy olyan problémákat is tematizálnak már, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

NEEEM – az erdélyi magyar társadalom ügye

A kétnapos rendezvény során bemutatták a NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom kampányt is, amelynek célja a nők elleni erőszak megfékezése. A kampányban helyi és megyei nőszervezeteket, civil szervezeteket, családorvosokat is bevonnak, illetve fontosnak tartják, hogy az iskolákba is eljussanak, hiszen a felnövekvő nemzedéket is érzékenyíteni kell a téma kapcsán.

Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a nőszervezet alelnöke elmondta, nagyon komoly akcióról van szó. „Most láttuk időszerűnek, hogy elindítsuk ezt a figyelemfelkeltő kampányt, annál is inkább, hogy az Európai Unióban a 2017-es év a nőkkel szembeni erőszak elleni év. A kampányunk több pilléren áll: rendezvények szervezése, szakemberek felkeresése és bevonása, valamint a törvénymódosítás. Rendkívül fontos, hogy a nők elleni erőszak nem lehet magányügy, beszélnünk kell róla, hiszen ez az erdélyi magyar társadalom ügye.”

Közéleti szerepvállalás

Megfogalmazódott az igény, hogy a szervezeten belüli tisztséget betöltők egyharmada legyen nő. Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a téma kapcsán elmondta: „nem a kvótákban hiszek, hanem a nőkben.” Az elnök támogatásáról biztosította a jelenlevőket a tekintetben, hogy a nők előbbre kerüljenek a döntéshozatalban. „A szemléletváltásban partner vagyok. A nők és a fiatalok változtatják meg a közgondolkodást minden társadalomban, fontos az általuk képviselt szemléletmód” – fogalmazott a megyevezető.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke támogatja a nőszervezetet, fontosnak tartja a nők politikai szerepvállalását. Véleménye szerint nemcsak szervezeten belüli, hanem társadalmi probléma is, hogy nehezen fogadják el azt, hogy a nők is tudnak és akarnak politizálni. „Új dolog a Szövetségen belül, hogy a nők összefogtak és együtt dolgoznak. Ahol öt nő van, és túl tudják tenni magukat a problémákon, az jóval eredményesebb kiállást eredményez, mint a férfiaknál. Ha az RMDSZ-t meg akarjuk erősíteni, elsősorban azokat a személyeket kell megerősítenünk, akik tudnak dönteni. Ha egy modern, ütőképes szervezet akarunk lenni, erőforrást, támogatást kell adnunk azoknak, akik dolgozni akarnak a szervezetben, és ebben a nőknek fontos szerepük kell, hogy legyen, hiszen példaértékű a munkatempójuk, a kitartásuk és a tudásuk. A nőket oda kell engedni a döntéshozatalhoz.” - mondta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS